Principiul precedentului judiciar trebuie sa se aplice in Romania, a declarat luni judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, citat de Agerpres.

"Este drept, judecatorii nu creeaza legi, doar autoritatea legislativa creeaza legi si este foarte bine sa fie asa. Aceasta este traditia noastra legala si juridica, insa hotararile instantelor superioare ramase definitive sunt obligatorii sau ar trebui sa fie obligatorii in toate cazurile similare de aici incolo pentru toate instantele din subordinea lor, pe un simplu considerent, ele constituie izvor de autoritate, adica izvor de interpretare a dreptului.

Atentie mare, deci nu vorbesc despre precedentul judiciar ca izvor de drept, ci ca izvor de interpretare a dreptului.

Daca Curtea Suprema decide intr-un fel, nu intr-un recurs in interesul legii si nu in mecanismul de dezlegare a chestiunilor de drept, ci intr-o decizie de speta, cum as putea eu sa spun, judecator de judecatorie sau de tribunal sau de curte de apel, ca pe mine nu ma intereseaza ce a decis Curtea Suprema intr-o decizie de speta?", a afirmat Danilet, la o dezbatere pe tema securitatii juridice a cetateanului.

El nu crede ca in Romania sunt legi clare.

"Nu am putea spune ca avem jurisprudenta unitara, nu am putea spune ca in Romania avem legi coerente, legi clare. De fapt, este vorba, pana la urma, despre formarea unei culturi, a unei culturi juridice, daca vreti, si a unei culturi a statului de drept. Constat, de exemplu, ca in Romania foarte mult se interpreteaza legea si mai putin se aplica. Chiar am ajuns sa vad hotarari judecatoresti ce interpreteaza legi extrem de clare sau care mie mi se par foarte clare", a sustinut Danilet.