Administratia Prezidentiala a anuntat ca firma care a castigat licitatia pentru refacerea sistemului de irigatii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup, cunoscuta pentru contractele in numar mare cu autoritati locale, unele dintre ele controversate sau aflate in atentia DNA, informeaza Mediafax.

Palatul CotroceniFoto: Administratia Prezidentiala

Administratia Prezidentiala a decis sa refaca sistemul de irigatie a vegetatiei din Parcul Palatului Cotroceni cu firma Garden Center Grup. Potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice, oferta acestei firme este de 1,150,000 lei fara TVA. Oferte au existat de la 4 companii, dar pretul cel mai scazut a fost criteriul de atribuire.

In luna martie, Administratia Prezidentiala a lansat pe SEAP o cerere de oferta pentru lucrari de executie a sistemului de irigatie a vegetatiei din Parcul Palatului Cotroceni, valoarea estimata initial fiind de aproape 2,4 milioane lei fara TVA.

"Valoarea estimata a contractului este de 2396638.83 lei fara tva, compusa din: 2256322.69 lei fara tva - Cheltuieli pentru investitia de baza, 27500 lei fara tva - Organizare de santier, 112816.13 lei fara tva - Cheltuieli diverse si neprevazute (5% aplicat conform HG 28/2008). Valoarea aferenta cheltuielilor pentru diverse si neprevazute va acoperi, dupa caz, cheltuieli cu lucrari care pot fi incidente pe parcursul derularii contractului, cheltuieli rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice, cheltuieli suplimentare de lucrari, utilaje sau dotari ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de autoritatea contractanta", se arata in documentul Presedintiei publicat in luna martie.

"Implementarea unui sistem de irigatii pentru spatiile verzi din parcul Complexului Cotroceni este necesara tinand cont de faptul ca actualul sistem a fost proiectat in anul 1979 si utilizeaza cantitati foarte mari de apa. Pe langa consumul mare de apa, se inregistreaza si costuri ridicate cu energia electrica necesara pentru punerea in functiune a hidrantilor utilizati in prezent. Realizarea unui sistem modern de udare a vegetatiei, in varianta subterana, ar determina, printre altele, reducerea costurilor legate de consumul de energie electrica pentru pomparea apei si micsorarea cantitatilor de apa utilizate", preciza la acea vreme Administratia Prezidentiala.

Ziarul Gandul scrie ca firma castigatoare, Garden Center Grup SRL, este condusa de o fosta consiliera a fostului presedinte, Ion Iliescu, Iuliana Madlen Lazar. Lazar si partenerul sau de afaceri, Ion Olteanu, sunt abonati la contractele privind amenajarea spatiilor verzi si a mobilierului urban din Bucuresti, dar si din alte orase, cum ar fi Piatra Neamt, Cluj-Napoca sau Sighisoara.

Firma Garden Center Grup apare si intr-un referat al DNA din aprilie 2015. Procurorii anticoruptie aratau ca viceprimarul orasului Miercurea Ciuc Szoke Domokos, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitatie organizata de primaria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrari de amenajare zona verde, in valoare estimata de 1.320.170 lei, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. din Bucuresti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala.