Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis eliberarea din arest preventiv a extremistilor Szocs Zoltan si Beke Istvan, lideri ai gruparii "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestarile de 1 Decembrie de anul trecut de la Targu Secuiesc, informeaza Agerpres.

Beke Istvan AttilaFoto: Agerpres

Instanta a mai dispus ca cei doi sa fie plasati in arest la domiciliu, decizia fiind definitiva.

Szocs Zoltan si Beke Istvan au fost trimisi in judecata de DIICOT pe 19 mai, fiind acuzati de instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati, savarsita in conditiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului; instigare la infractiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare s-a retinut ca, incepand cu anul 2014, pe teritoriul Romaniei a fost semnalata preocuparea unor cetateni straini si cu dubla cetatenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste ungare "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilitati fizice, in vederea initierii de actiuni violente care sa conduca la materializarea obiectivelor autonomiste si revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizatii iredentiste (refacerea "Ungariei Mari").

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii organizatiilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care este presedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, presedinte al organizatiei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confectiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, in orasul Targu Secuiesc, in data de 1 decembrie 2015, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre etnicii romani a Zilei Nationale a Romaniei.

DIICOT arata ca Szocs Zoltan l-a determinat pe Beke Istvan sa-si asume in fata sefului ierarhic pe linie de organizatie HVIM executarea actiunii ordonate, in realizarea careia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor si instrumentelor necesare confectionarii unui astfel de dispozitiv.

Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care "ar face sa se aprinda cel putin 3 - 4 petarde simultan" si ca mai trebuie "doar o baterie". Dispozitivul urma sa fie detonat de la distanta, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca acesta sa fie asezat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

In aceeasi zi, Beke Istvan a fost retinut de procurori si arestat preventiv. Ulterior, procurorii au extins cercetarile in acest dosar si l-au retinut si pe Szocs Zoltan, care, de asemenea, a fost arestat.

Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezitiile efectuate la resedintele lui Beke Istvan, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucati achizitionate cu incalcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.