Mii de turisti si localnici sunt asteptati, sambata, sa asiste pe aerodromul din Tuzla la un nou spectacol aviatic din seria "Aeromania", care va include, pe langa elemente de acrobatie aeriana executate de piloti de renume mondial, si concerte, un targ de aviatie, o expozitie de aeronave, potrivit Mediafax. Pasionatii de adrenalina sunt asteptati pe Aeroportul Tuzla, incepand cu ora 14.00, la a 10-a editie Aeromania, un inedit spectacol de acrobatie aeriana si nu numai.

Potrivit organizatorilor, editia cu numarul zece pastreaza standardul cu care si-a obisnuit publicul. Spectacolul din aer si de la sol este asigurat de piloti de acrobatie de renume mondial, romani si straini, concerte de muzica live, standuri de aviatie, expozitii de masini de epoca si de fotografie, concursuri, food-court, spatii de joaca pentru copii, dar si noi atractii.

Timp de opt ore, unii dintre cei mai talentati piloti acrobati din lume vor executa demonstratii aeriene. De la aceasta editie nu lipseste lituanianul Jurgis Kairys, multiplu campion european si mondial la acrobatie. Figurile create de el - "Roata lui Kairys" (un desen ce seamana cu roata din parcurile de distractii) si "Micul Loop" (un fel de spirala pe cer) vor tine si anul acesta ochii atintiti catre cer.

Nicolae "Mami" Mihaita, o legenda printre aviatorii romani, este o prezenta importanta la Aeromania. De peste 60 de ani, planorismul este pentru el un "drog" de care nu se poate lipsi si il ambitioneaza sa participe in continuare la competitiile nationale, unde este obisnuit cu podiumul castigatorilor. La varsta de 80 de ani, este cel mai in varsta pilot roman care inca zboara.

Hawks of Romania, reprezentanti ai tarii noastre la evenimente si competitii aviatice internationale, echipa de parasutism Blue Wings, dar si formatia de doua planoare White Wings de la Aeroclubului Romaniei vor da culoare evenimentului.

Demonstratiile militare cu avioane si elicoptere din flota Fortelor Navale si a Fortelor Aeriene Romane completeaza programul. Statul Major al Fortelor Aeriene participa cu o grupare de trei aparate MIG 21 Lancer si trei aparate YAR 330 Puma. La randul sau, Statul Major al Fortelor Navale isi da concursul cu trei aparate YAR 330 Puma pentru a demonstra cum se face insertia si extractia rapida a unei grupe de opt militari. In timpul acestei actiuni, se va folosi armamentul individual si se va trage cu munitie de manevra. A doua actiune va arata publicului cum se face coborarea salvatorului si ridicarea cu troliul a unui ranit, folosind targa de salvare.

Mitingul se va incheia cu traditionalul numar aviatico-pirotehnic sustinut de Air Bandits, formatie din care fac parte Jurgis Kairys, Ioan Postolache, Dan Stefanescu si Dan Conderman. "Vanatoarea talhareasca" dintre cei trei Iacari acrobati si Jurgis Kairys simuleaza o spectaculoasa scena de lupta aeriana.

Atmosfera neconventionala de Garden party vine cu o oferta de nerefuzat, potrivit organizatotilor: de la bere, gratar, la specialitati raw-vegan. Aeromania este si o sarbatoare culinara unde oaspetii se vor putea delecta cu mititei, carnatii ardelenesti, ceafa de porc si apetisantele costite afumate, alaturi de care cea mai potrivita bautura este berea rece, din belsug. Nu vor lipsi vitaminele din preparatele raw-vegan, dar nici mancarea gatita traditional, punctul forte fiind fasolea cu ciolan "Spaima cascadorului", pregatita la fata locului, pe pirostrii.

Muzica rock, pop rock si folk va insoti spectacolul aerian. Printre cei care vor urca pe scena Aeromania si vor sustine concerte live se numara trupele Zdob si Zdub, R.O.C.K. si Mihai Margineanu.

Adrenalina va fi "imblanzita" in zona mai linistita a expozitiilor aviatice sau a masinilor de epoca de la Retromobil, unde vor fi expuse peste 25 de masini de colectie.

Printre surprizele din acest an se numara un moment interactiv oferit in deschiderea mitingului aviatic de ansamblul Elpis, constand in dansuri grecesti.

Intrarea publicului general este gratuita, dar vor fi disponibile si bilete VIP, care asigura intrarea in prima linie a spatiului public, cu acces special in zona rezervata de terase si, optional, servicii incluse - zboruri si salturi cu parasuta si Hangar Party.

Trei autobuze RATC vor circula gratuit in ziua de 2 iulie din Constanta, pana la Aeroportul Tuzla. Masinile pleaca de la Gara Constanta la orele 15.00, 15.30 si 16.00, iar orele de intoarcere sunt 20.00, 20.30 si 21.00. Autobuzele vor afisa atat inscriptia "CURSA SPECIALA", cat si posterul oficial. Organizatorii au pregatit doua intrari si doua terenuri pentru parcare destinate celor care vin cu masina personala.

Pentru ca show-ul aerian depinde de conditiile meteorologice, va exista si ziua de rezerva - duminica, 3 iulie 2016, anunta organizatorii.