Presedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la ceremonia de declarare a capacitatii operationale initiale a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est, afirmand ca Romania militeaza pentru mentinerea regiunii Marii Negre in procesele de reflectie si de luare a deciziilor NATO, potrivit Mediafax.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Ceremonia la care participam astazi, de declarare a capacitatii operationale initiale a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est si a capacitatii operationale finale a Unitatii NATO de Integrare a fortelor, are loc in contextul pregatirii Summitului NATO de la Varsovia de saptamana viitoare. Summitul se va desfasura pe fondul unei dinamici accentuate a mediului de securitate, cu impact asupra statelor membre si Aliantei ca intreg. Am asistat, in anul 2015, la amplificarea si multiplicarea provocarilor de securitate la adresa spatiului euroatlantic, in special cel european, situatie care continua si in prezent. Perpetuarea crizei din Siria si a instabilitatii in regiunea Orientului Mijlociu si Nordului Africii au favorizat extinderea amenintarii teroriste relationate ISIL/Daesh in spatiul european. Pe de alta parte, situatia din vecinatatea estica a NATO continua sa fie volatila, iar procesul de solutionare a dosarului ucrainean se deruleaza cu dificultate, pe fondul implementarii partiale si deficitare a Acordurilor de la Minsk", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

El a apreciat ca summitul NATO de la Varsovia este esential pentru consolidarea securitatii si apararii colective, dupa implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale, stabilit la Summitul din 2014.

"Pozitia Romaniei la Summitul NATO din acest an de la Varsovia este in favoarea armonizarii intereselor comune de securitate si aparare, in spiritul solidaritatii si coeziunii Aliate, dar de o maniera echilibrata pe cele doua flancuri, estic si sudic, si pe cele doua dimensiuni, nordica si sudica, ale Flancului Estic. Ne dorim mentinerea regiunii Marii Negre in procesele de reflectie si de luare a deciziilor actuale si viitoare ale Aliantei legate de continuarea adaptarii NATO pe termen lung. De asemenea, este important ca acelasi echilibru sa se reflecte si in demersurile de asistenta pentru partenerii NATO din Flancul Estic, respectiv Sudic al Aliantei", a adaugat Iohannis.

Potrivit sefului statului, o astfel de pozitie corespunde principiilor ''28 pentru 28'', respectiv ''abordare de tip 360 de grade'', sustinute extins la nivel aliat si reflectate in procesul de adaptare pe termen lung a NATO.

"Ceremonia de astazi are o semnificatie aparte pentru consolidarea posturii de descurajare si aparare si a prezentei inaintate Aliate pe flancul estic al NATO. Practic, Romania si-a indeplinit integral si la termenele stabilite obiectivele asumate, in concordanta cu nivelul de ambitie al Aliantei si cu masurile adoptate in 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstreaza ca suntem un aliat credibil. O dovada in acest sens este si faptul ca am crescut cheltuielile pentru aparare si o vom face in continuare pana la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor. Dupa cum cunoasteti, structurile NATO de comandament din Romania - Unitatea NATO pentru integrarea fortelor si Comandamentul Multinational de Divizie - au un rol major in cadrul eforturilor de imbunatatire a capacitatii Aliantei de a raspunde cu succes provocarilor prezente, dar si viitoare. Ele faciliteaza dislocarea fortelor Aliate in regiune, in sprijinul apararii colective, prin asigurarea conexiunii vitale intre fortele NATO si cele nationale, inclusiv prin planificarea si conducerea de exercitii multinationale si alte forme de pregatire in comun", a mai spus presedintele Romaniei.

In discursul sau, Iohannis a amintit si de inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, reiterand faptul ca nu este indreptat impotriva niciunui stat, avand strict rol defensiv, dar constituie o asigurare a apararii Romaniei si a Aliatilor europeni impotriva unor potentiale amenintari.

"Romania isi asuma in continuare sa fie un furnizor de securitate in regiune, un aliat predictibil si un pol de stabilitate la extremitatea estica a spatiului euroatlantic care, din pacate, este supus provocarilor si amenintarilor. Singurele variante viabile de solutionare raman cele politice, nu cele militare, iar solidaritatea Aliata ramane factorul esential al stabilitatii si securitatii euroatlantice. Le multumesc tuturor celor implicati in realizarea nivelului de operationalizare declarat astazi pentru tot ceea ce fac in a asigura securitatea Romaniei, in conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia Nationala de Aparare a Tarii. Romania este si va ramane un aliat credibil si un pilon de stabilitate si securitate in regiune", a mai spus seful statului.

In cadrul ceremoniei, ministrul roman al Apararii, Mihnea Motoc, i-a conferit sefului de Stat Major al Comandamentului Corpurilor reunite Napoli, generalul-locotenent Leonardo Di Marco, Emblema de onoare a Armatei Romaniei, cu insemn de pace.

La ceremonia intrunita de declarare a Capacitatii Operationale Initiale a Comandamentului multinational de divizie Sud-Est si a Capacitatii Finale a Unitatii de Integrare a Fortelor NATO au mai participat reprezentantilor autoritatilor romane, cum ar fi ministrii Apararii si de Externe, Mihnea Motoc si Lazar Comanescu. Din partea NATO a fost prezent amiralul Michelle Howard, seful Comandamentului Militar al NATO de la Napoli. De asemenea, la ceremonie a fost prezent si ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm.