Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea efecte asupra acordurilor bilaterale in ceea ce priveste comertul si relatiile economice intre cele doua formatiuni insa pana in acest moment nu s-a schimat nimic. Marea Britanie este inca membra a Uniunii Europene si functioneaza conform legilor care reglementeaza utilizarea marcilor in intreaga uniune. Cel mai probabil schimbarile vor aparea incepand cu momentul in care se vor incheia negocierile privind excluderea Marii Britanii din UE.

Paul CosmoviciFoto: Hotnews

Este posibil sa apara o diviziune a drepturilor privind marcile si designul industrial care sa includa reglementari specifice pentru Marea Britanie. Este clar insa ca viitorii termeni in care vor fi constitute legile britanice privind drepturile de autor vor depinde de conditiile in care tara va parasi uniunea. Marea Britanie ar putea fi nevoita sa pastreze cea mai mare parte a legilor care privesc drepturile de proprietate intelectuala ca parte a unui posibil acord de continuare a relatiilor comerciale cu Uniunea Europeana.

Deocamdata cel mai mare dezavantaj pare sa il aiba membri UE care aveau, inainte de Brexit, doua modalitati de a se apara: marca nationala si cea comunitara.

Dupa iesirea din uniune oricine va vrea sa depuna o marca in Marea Britanie va avea la dispozitie numai modalitatea de aparare a drepturilor de proprietate intelectuala oferita de marca nationala. In schimb, britanicii care vor vrea sa isi depuna marci in Romania isi vor putea pastra cele doua modalitati de aparare: atat marca nationala, cat si cea comunitara pentru ca Romania face parte din UE.

Astfel, cele mai importante schimbari s-ar putea referi la imposibilitatea marcilor comunitare de a acoperi teritoriul Marii Britanii. Costurile de protectie ar putea fi destul de ridicate intrucat titularii vor fi nevoiti sa depuna marci in doua locuri. De asmenea cred ca marcile comunitare depuse inainte de Brexit nu isi vor pierde valabilitatea ci vor continua sa functioneze dupa legile comunitare, a declarat Paul Cosmovici, Managing PartnerCosmovici Intellectual Property,companie elvetiana de consultanta in domeniul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala.