Consiliul National de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) mai are in lucru 10 dosare, printre care cazurile de plagiat ale fostului vicepremier Gabriel Oprea, ministrului de Interne Petre Toba si primarilor Florentin Pandele si Robert Negoita, a declarat presedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, potrivit Mediafax.

Gabriel Oprea si Neculai OntanuFoto: Agerpres

Presedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca in afara de cazul doctoratului fostului premier Victor Ponta, mai sunt in lucru alte 10 dosare, printre care cazurile lui Gabriel Oprea, Robert Negoita, Petre Toba si Florentin Pandele.

"Mai avem in continuare inca 10 dosare. Avem un dosar de la doamna Banu Doina Petrescu de la Universitatea Petrol Gaze, care este in lucru; urmeaza un dosar pentru domnul Oprea Gabriel, Universitatea din Bucuresti, care este in lucru tot la Comisia de Stiinte Juridice; domnul Stanisoara Mihai de la Academia Nationala de Informatii, domnul Licu Bogdan de la Stiinte Militare si Informatii, domnul Ontanu Niculai de la aceeasi institutie, doamna Radu Loredana Claudia, doamna Popescu Adela Loredan, domnul Parvu Dumitru de la Academia de Politie Al Cuza, domnul Toba Petre de la Universitatea Nationala de Aparare Carol I, domnul Pandele Costel, Universitatea de Aparare Carol Davila, Negoita Robert de la Academia de Politie Al Cuza", a spus Barbu.

De asemenea, el a explicat ca mai exista o sesizare care o priveste pe Ramona Lile, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, acuzata ca ar fi plagiat mai multe lucrari stiintifice. In cazul acesta, CNATDCU a trimis mai departe sesizarea Comisiei de Etica din cadrul ministerului Educatiei.

Nu in ultimul rand, Barbu a vorbit despre decizia de a i se retrage lui Victor Ponta titlul de doctor, despre munca CNATDCU si consecintele pe care fabricile de doctorate le-au avut asupra credibilitatii invatamantului superior romanesc.

"Consideram ca este datoria noastra sa facem ceva pentru invatamantul academic romanesc, pentru universitati. Unul din motivele pentru care nu avem universtati in topurile internationale este si acest fapt legat de doctorate, din cauza doctoratelor pe care le dam, avem doctorate slabe, multe. In momentul in care sunt 50 de mii de doctorate in 10 ani inseamna ca pe undeva este o lipsa de exigenta, si mai grav apar doctorate plagiate, ceea ce este cea mai mare crima morala din punctul meu de vedere de academic. Am fost intrebat de ce apar atat de multi politicieni in chestia asta, nu este vina noastra, dar indiferent, eu consider ca atunci cand cineva doreste sa obtina un doctorat in aceasta tara trebuie sa se conformeze regulilor de exigenta pentru doctorat", a spus Barbu.

El a mai declarat că doctoratele nu ar trebui date cu asemenea uşurinţă şi că doreşte reorganizarea şcolilor doctorale, criterii mai exigente, iar acolo unde se descoperă că au trecut doctorate plagiate, să se facă anchete, pentru că „ceva este putred acolo”.