Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Ministerului Afacerilor Externe sa comunice "de urgenta" masurile luate pentru a stopa manifestarile cu caracter rasist/xenofob la adresa cetatenilor romani care locuiesc in Marea Britanie, raportate de presa internationala si pe retelele de socializare dupa referendumul privind Brexitul.

"Apreciem ca este de datoria statului roman ca pe fondul actualului context socio-politic post-Brexit sa nu se limiteze la simpla comunicare oficiala prin care anunta pe site lansari de proiecte si sa ia masuri suplimentare la nivelul tutuor misiunilor diplomatice si consulare de pe teritoriul Marii Britanii pentru a interveni prompt in sprijinul celor aprox. 200.000 de cetateni romani care locuiesc, lucreaza, au copii la scoala in Marea Britanie si sunt expusi riscurilor imediate de a deveni tintele unor asemenea manifestari de intoleranta", se arata intr-un comunicat al IPP.

Institutul pentru Politici Publice afirma ca a primit in ultimele zile "formal, dar si informal, informatii privind manifestari xenofobe grave la adresa romanilor" si avertizeaza ca va monitoriza in perioada urmatoare raspunsul autoritatilor romane prin serviciile consulare speciale oferite cetatenilor romani in asemenea cazuri".

Presa britanica a relatat mai multe cazuri de atacuri rasiste si xenofobe la adresa imigrantilor, in special polonezi si romani. Premierul britanic a declarat ca a sunat-o pe omoloaga sa poloneza pentru a-si cere scuze.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat si el, dupa summitul european de la Bruxelles, ca David Cameron "si-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc", in Marea Britanie.