CIA a platit Romaniei "milioane de dolari" pentru a gazdui inchisori secrete, a afirmat un avocat la CEDO, unde are loc un proces in care tara noastra este acuzata ca a permis agentiei sa tortureze persoane suspectate de terorism in cadrul programului de extradari in timpul presedintiei lui Bush, transmite Mediafax.

Nu este clar de unde a obtinut avocatul fostului suspect de terorism aceste informatii.

Amrit Singh a declarat, miercuri, in prima zi a audierilor de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ca inchisori ale Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA) au functionat in Romania in perioada 2003-2005 cu "consimtamantul si complicitatea" Guvernului, fapt pe care autoritatile romane le-au negat, potrivit AP.

Reprezentanta Guvernului roman Catrinel Brumar a replicat ca este nevoie de mai mult decat "indicii si speculatii pentru a stabili responsabilitatile statului". Aceasta a adaugat ca o ancheta este in curs.

Curtea a anuntat ca se va pronunta in cateva luni cu privire la faptul daca Romania a permis sau nu cu buna stiinta functionarea pe teritoriul sau a unor inchisori secrete CIA in care s-a practicat tortura si daca a esuat sa impiedice torturarea clientului lui Singh.

Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press ca Romania este "derutata si refuza sa recunoasca vina".

Singh a sustinut ca clientul sau, Abd al-Rahim Al Nashiri, un cetatean saudit, a fost incatusat, privat de somn, supus unui zgomot puternic si unei lumini intense, palmuit si supus unei hraniri cu forta intr-o inchisoare CIA din Bucuresti, in 2004.

El se afla in prezent in custodia Statelor Unite, la inchisoarea de la Guantanamo Bay. Aceasta a subliniat ca tratamentul la care a fost supus clientul sau nu a condus la obtinerea unor informatii utile.

CEDO a inceput miercuri sa examineze plangerile a doi prizonieri din Guantanamo care afirma ca au fost detinuti in inchisori secrete ale CIA, in Romania si in Lituania, intre 2004 si 2006, scrie AFP.

Cei doi, Abd al-Rahim al-Nashiri si Abu Zubaydah, au sesizat CEDO pentru a denunta detinerea lor in secret in centre ale CIA, inainte de a fi transferati in baza americana Guantanamo din Cuba, unde sunt inchisi si in prezent.

Al-Nachiri, un saudit de 50 de ani, suspectat ca ar fi comis atentatul impotriva navei USS Cole, care s-a soldat cu moartea a 17 americani in portul yemenit Aden in octombrie 2000, afirma ca a fost detinut in Romania din aprilie 2004 pana in septembrie 2006.

Acest barbat este suspectat de asemenea ca a un jucat un rol in atentatul impotriva petrolierului francez MV Limburg, soldat cu 12 morti, in golful Aden, in octombrie 2002.