Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a anuntat, joi, numele a doi tortionari din perioada regimului comunist, pe numele carora IICCMER a depus sesizari penale la Parchet, transmite Agerpres.

Este vorba de Marian Petrescu, fost comandant al unor colonii de munca, responsabil de aplicarea unui regim de detentie care a dus la decesul a 104 detinuti politic, si Gheorghe Bostina, fost loctiitor, responsabil de decesul a 100 de detinuti.

Cei doi ar fi aplicat discretionar sanctiuni disciplinare si excesiv in raport cu gravitatea abaterilor, ceea ce ar fi dus la disparitia fizica a mai multor detinuti politic.

"Intre documentele puse de catre Institut la dispozitia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se regasesc actele de deces ale detinutilor, de unde reiese clar ca au decedat in penitenciar, dar si cauzele acestor decese, fisele matricole ale detinutilor, precum si numeroase alte documente pe care le-am adunat din arhiva CNSAS, arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor si arhiva Primariilor din Galati, Ostrov si Daeni", a declarat, joi, presedintele executiv al IICCMER, Radu Preda.

El a spus ca in sesizare se regasesc 45 de marturii ale unor persoane care au fost martore ale regimului de detentie impus de cei doi.

Conducerea IICCMER a organizat joi o conferinta privind rezultatele celor mai recente actiuni de investigatii speciale si situatia sesizarilor penale formulate de Institut.

Cu aceasta ocazie a fost lansat un apel public referitor la prelevarea de probe ADN de la rudele directe ale victimelor deshumate in campania de sapaturi derulata de IICCMER la Periprava in perioada 2015-2016.