Lideriii tarilor din Uniunea Europeana s-au reunit miercuri dimineata la Bruxelles pentru prima oara fara Marea Britanie, in incercarea de a creiona noi orizonturi pentru proiectul european, pus sub semnul intrebarii de Brexit, scrie AFP.

Juncker si FarageFoto: Captura YouTube

Daca David Cameron a parasit capitala europeana marti seara, dupa ultimul sau summit european, premierul scotian Nicola Sturgeon a facut miercuri dimineata drumul invers spre Bruxelles, pentru a evalua sansele Scotiei de a se alatura UE in calitate de entitate independenta.

Sturgeon nu a fost invitata sa participe la summit, dar ea se va inalni cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. De asemenea, ea va fi primita de seful Comisiei, Jean-Claude Juncker, la ora 15,00 GMT, o intalnire programata in extremis.

Acesta vizita intervine pe fondul tensiunilor din Marea Britanie, dupa votul in favoarea parasirii UE din 23 iunie.

Marti, Bruxellesul si liderii celor 27 de tari care raman in UE au acceptat sa acorde un interval mai mare de timp Marii Britanii pentru a declansa formal procedura de divort, subliniind insa ca nu vor accepta sa astepte "luni de zile".

Cameron, "emotionat"

Sefii de stat si de guvern din UE admit ca "ceva timp este necesar pentru a reveni calmul", a declarat presedintele Consiliului Europan, Donald Tusk, la capatul unui dineu de lucru consacrat Brexit.

Dar "nu vom avea luni de zile pentru a medita", a avertizat Jean-Claude Juncker.

Premierul conservator nu a cedat niciun pas, afirmand ca va lasa in sarcina succesorului sau sa activeze clauza de retragere a tarii sale, respectiv articolul 50 din tratatul de la Lisabona.

La ultima sa aparitie la un summit european, David Cameron a fost constrans la dureroasa sarcina de a explica rasunatorul esec al referendumului din 23 iunie, cand 52% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE.

Acesta si-a aparat decizia de a convoca referendumul: "Desigur ca regret rezultatul dar nu regret ca am organizat referendumul, era lucrul potrivit de facut".

"Era emotionat (...) A pledat pentru un raspuns al poporului britanic care nu a fost cel de la scruti", a povestit presedintele francez Francois Hollande, subliniind ca nimeni de la masa nu a incercat "sa-l umileasca" pe David Cameron "deoarece ar fi insemnat sa umileasca poporul britanic".

Europa cu mai multe viteze

Sagetile au fost lansate mai degraba spre partizanii Brexit. "Ce nu inteleg este ca cei care doresc sa plece sunt total incapabili sa ne spuna ce dorec exact", a spus Juncker.

Cameron a pledat pentru "cea mai stransa relatie posibil" intre Londra si UE, dupa stabilirea divortului, afirmand ca celelalte 27de state membre vor ramane "vecini, prieteni, aliati, parteneri".

Europenii par acum decisi sa traga invataminte din lectia Brexit pentru a evita o contagiune, intr-o uniune slabita de crize succesive, in special de migratie, si unde extrema dreapta si miscarile populiste sunt in plin avant.

Germania, Franta si Italia, principalele economii din zona euro, pledeaza pentru "un nou impuls" pentru proiectul european, cu contururi inca neclare.

Reuniunea de miecuri "este foarte importanta deoarece trebuie sa contribuie la cresterea unitatii celor 27", a afirmat premierul belgian Charles Michel, care a pledat pentru o "Europa cu mai multe viteze" pentru a depasi orice "risc de imobilism".