Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, miercuri dimineata, ca un cetatean roman a fost ranit usor, in zona picioarelor, in aglomeratia provocata de panica in urma atacului din aeroportul Ataturk. Circa 40 de cetateni romani au solicitat sprijiul echipelor consulare din Istanbul, fiindu-le facilitata cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. MAE precizeaza ca ceilalti cetateni romani aflati in atentia Consulatului nu sunt raniti, adaugand ca pe tot parcursul noptii, echipele consulare s-au deplasat la spitalele din Istanbul pentru a verifica daca printre victime se afla si romani.

Atac cu bomba pe aeroportul Ataturk din IstanbulFoto: Agerpres/EPA

MAE informeaza ca, din informatiile pe care le detine pana la aceasta ora, un roman a fostranit unor, prezentant echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite in urma aglomeratiei provocate de panica. Viata persoanei nu este pusa in pericol, fiind evacuata si cazata la hotel la putin timp dupa producerea exploziilor.

"Consulatul General al Romaniei la Istanbul asigura in permanenta asistenta consulara unui numar de aproximativ 40 de cetateni romani, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitata cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodata, familiile din Romania a peste 20 de cetateni romani aflati in aeroport in momentul deflagratiilor au fost contactate de Consulatul General al Romaniei la Istanbul", precizeaza MAE.

Consulatul General al Romaniei la Istanbul continua demersurile sustinute pe langa autoritatile turce pentru a verifica existenta vreunui cetatean roman decedat sau ranit, se arata in comunicatul de presa transmis de minister.

Totodata, sunt cautate solutii cat mai rapide pentru repatrierea romanilor ale caror zboruri au fost anulate.

"Situatia este monitorizata permanent de catre Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipa consulara din cadrul MAE fiind pregatita, in caz de necesitate, sa se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistentei consulare cetatenilor romani", arata ministerul.

Cetatenii romani precum si rudele acestora au la dispozitie contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center 24/24, precum si telefonul mobil de urgenta al oficiului consular roman de la Istanbul + 90 5335420695.

Noaptea trevuta, Call Center-ul MAE a preluat operativ un numar de 10 apeluri telefonice din partea cetatenilor aflati in aeroportul din Istanbul.