Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizeaza, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca prin initiativa proiectului de lege de modificare a Ordonantei 195/2002 se intentioneaza instituirea regulii interzicerii parcarii pe trotuar.

'Singura exceptie va fi aceea in care administratorul drumului public poate permite, cu avizul politiei rutiere, oprirea sau stationarea, partial sau total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate si semnalizate in mod corespunzator', potrivit sursei citate.

Exceptia la care MAI face referire are in vedere situatiile in care dimensiunile trotuarului pot permite inclusiv parcarea de vehicule, administratorul drumului urmand a semnaliza posibilitatea de oprire sau stationare pe trotuar si marca zona destinata parcarii sau stationarii, dupa caz. Numai in aceste situatii este posibila parcarea pe trotuar a vehiculelor.

'Norma se regaseste la art. 1176 alin. (2), ca obligatie a administratorului drumului public. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, urmeaza a fi aduse modificari, in acord cu aceasta si regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, aspect prevazut la art. VI din proiectul de lege', se mai arata in comunicatul MAI.

Reamintim ca Ministerul Afacerilor Interne a publicat la finalul saptamanii trecute mult asteptata Hotarare de Guvern care sa reglementeze ridicarea masinilor parcate neregulamentar, o masura binevenita mai ales in multele situatii cand autovehiculele lasate neregulamentar blocau mijloacele de transport in comun, trecerile de pietoni sau diferite zone de acces. In acelasi timp insa, ministerul condus de Petre Toba a publicat pe site si un proiect de lege prin care vrea sa modifice Codul Rutier.

MAI a raspuns articolului publicat de HotNews.ro, sustinand in continuare ca Proiectul de Lege are in vedere, de fapt, interzicerea parcatului pe trotuar, desi in textul propus de autoritati tocmai INTERDICTIA de a opri si de a stationa pe trotuar este ABROGATA, nefiind introdusa vreo alta interdictie.

In continuarea raspunsului primit, HotNews.ro a trimis o noua solicitare prin care solicita MAI sa precizeze clar care este, de fapt, articolul care instituie regula "interzicerii parcarii pe trotuar".

Detalii aici: Una calda, alta rece de la Ministerul de Interne: Dupa publicarea Hotararii de Guvern pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar, Internele vor sa legalizeze parcatul pe trotuar