Aqua Carpatica nu dispare, asa cum au afirmat unele voci, spune Jean Valvis intr-un comunicat de presa, adaugand ca va contesta decizia data in prima instanta in favoarea firmei sarbesti, proprietara a marcii VodaVoda, ce a reclamat ca i s-a copiat forma sticlei.

Omul de afaceri argumenteaza ca "lumea este invadata de sticle patrate" si ca nu exista niciun risc de confuzie si spune ca practica judiciara europeana ii este favorabila.

"Vom demonstra ca nu exista nici un risc de confuzie. Nu am profitat de pe urma lipsei de succes a brandului VodaVoda nici in Romania, nici pe pietele internationale.", afirma sursa citata.

  • O companie din Serbia a dat in judecata Valvis Holding SA si Carpathian Springs, firme detinute de omul de afaceri Jean Valvis si care comercializeaza apa imbuteliata sub brandul Aqua Carpatica, reclamand faptul ca sticla este copiata dupa modelul sarbilor, si a castigat procesul. Tribunalul Bucuresti obliga firmele Valvis Holding SA si Carpathian Springs sa retraga de pe piata "toate produsele ce aduc atingere drepturilor de proprietate (...) si sa distruga pe cheltuiala lor toate ambalajele ce poarta reproducerea grafica a marcii tridimensionale", se arata in decizia instantei, citata de Economica.net. Decizia instantei nu este definitiva. 

Extrase din comunicatul lui Jean Valvis:

"​Societatea proprietara a marcii VodaVoda (Serbia) dupa o tentativa total nereusita de a penetra piata din Romania in 2010 si fara a avea vanzari relevante, auditabile, nu apare in nici un raport de piata al organismelor de cercetare internationale.

Este prezenta doar intr-o singura tara, chiar si acolo cu intreruperi de productie si vanzare in perioda 2012-2013. Vodavoda a cerut instantei din Romania sa i se acorde proprietatea intelectuala a formei geometrice “sticla patrata”, cand lumea este invadata de sticle patrate (spirtoase, sucuri si chiar ape minerale din alte tari)

Da, ne confruntam cu o decizie nefavorabila a primei instante, dar in mod evident vom face apel la aceasta decizie care nu e definitiva si nici executorie, bazandu-ne pe argumente solide.

Avand in vedere si practica judiciara constanta din Uniunea Europeana, care afirma ca o simpla sticla/forma geometrica fara un insemn grafic pe ea nu poate fi protejata ca marca intrucat ii lipseste distinctivitatea (Cauza T-411/14 – Tribunalul Uniunii Europene) suntem increzatori ca drepturile noastre asupra marcii tridimensionale vor fi confirmate de instantele superioare.

AQUA Carpatica este o marca tridimensionala depusa, necontestata si validata de OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) si este clar si evident (pentru oricine) ca este net distincta de marca VodaVoda.

Si suntem convinsi ca succesul AQUA Carpatica nu s-a datorat faptului ca oamenii au crezut ca produsul provine din Serbia si apartine VodaVoda."