Mai multi cetateni britanici stabiliti in Romania, care lucreaza aici, se gandesc serios sa obtina cetatenie romana, spunand ca in momentul de fata, "Marea Britanie nu mai este o optiune viabila pentru oricine are aptitudini si valoare profesionala de oferit".

HotNews.roFoto: Hotnews

Mediafax a contactat cativa englezi stabiliti de mai multi ani in Romania, unde lucreaza sau au deschis afaceri. Toti spun ca iau serios in considerare optiunea unei cetatenii romane si ca nu le vine sa creada ca Marea Britanie a votat pentru Brexit. Exista, insa, posibilitatea eala ca Parlamentul sa nu valideze votul, aceasta fiind ultima portita pentru a salva situatia, spera acestia.

Simon Parker, un profesor britanic stabilit de mai bine de 15 ani in Romania unde a deschis o firma de consultanta pentru a-i ajuta pe tinerii romani sa plece la studii la universitati britanice, spune ca oricum avea in vedere sa ceara cetatenie romana, iar situatia Brexit-ului il determina sa intreprinda masurile si mai repede.

"E un dezastru ce s-a intamplat atat pentru Marea Britanie cat si pentru Europa. Eu sunt foarte dezamagit. Tocmai ce am auzit ca Scotia vrea un al doilea referendum pentru independenta, iar Irlanda vrea unificarea cu Irlanda de Nord. Este un dezastru, iar efectul se va resimti zeci de ani de acum incolo. Uniunea Europeana a facut o treaba foarte buna in ceea ce priveste mentinerea pacii pe continent, exceptand criza din Balcani, si sunt foarte dezamagit de ce s-a intamplat azi", a spus Simon.

Janet Hunter, profesoara de limba engleza la International School of Bucharest a spus ca va ramane sa lucreze in Romania si are de gand sa obtina cetatenie romana.

"Am de gand sa cer cetatenie imediat ce voi invata romana. Votul acesta a sigilat soarta Marii Britanii ca tara unde pot lucra si trai oameni competenti cu abilitati profesionale de valoare. Toata Europa va suferi in urma acestui referendum. Marea Britanie este unul dintre cei trei poli de putere ai Uniunii Europene, alaturi de Franta si Germania, care au un rol esential in politicile publice ale UE. In plus, se poate genera un efect de domino, alte tari europene deja iau in considerare organizarea unui referendum ceea ce va consolida si mai mult influenta extremei de dreapta", a explicat Janet.

De asemenea, ea a mai spus ca miza este uriasa si pentru politica interna a Marii Britanii, avand in vedere ca Scotia deja a anuntat ca vrea sa paraseasca Marea Britanie, ceea ce va crea probleme si tensiuni in interiorul insulei.

"Daca Brexit va avea cu adevarat loc, atunci in mod sigur voi cere cetatenie romana", a spus Janet.

La randul ei, scriitoarea Arabella McIntyre-Brown, stabilita de cinci ani in Romania, a spus ca este prea devreme sa intelegem ce se va intampla.

"E prea devere, toata lumea e foarte panicata, socata. Personal, nu imi vine sa cred, jumatate din populatia britanica a vrut sa ramana in UE, jumatate nu. Toti prietenii mei sunt socati, nu stim ce se va intampla, nu stim cum vom fi tratati in Romania odata ce vom deveni imigranti din afara Uniunii Europene", a spus Arabella.

Ea a spus ca singura portita de scapare in momentul de fata, pentru Marea Britanie, ar fi ca Parlamentul sa nu valideze votul de la Referendum.