Statutul tinerilor europeni care studiaza si vor incepe sa studieze anul acesta in Marea Britanie nu ar trebui sa se schimbe in urmatorii 2-3 ani, perioada in care Marea Britanie va negocia cu Uniunea Europeana iesirea din grupul comunitar, considera Bogdan Kochesch, reprezentant al grupului Educativa, specializat in servicii educationale. Acesta mai arata ca, pe termen lung, lumea academica din Regat, care are in frunte principalele universitati din tara,"are incredere in influenta ei asupra politicilor economice si sociale", astfel incat statutul studentilor din statele UE sa nu se schimbe substantial dupa Brexitul efectiv.

CambridgeFoto: Stefania

La ora actuala, studentii din statele UE inscrisi la universitatile din Marea Britanie platesc taxe la acelasi nivel cu studentii britanici. Situatie este diferita pentru studentii din statele non-UE; pentru acestia taxele de studii cresc drastic.

Marile universitati britanice au inceput sa trimita mailuri ca taxele pentru studentii din Uniunea Europeana inmatriculati in 2016 raman neschimbate. Nu se stie inca care va fi situatia pentru studentii care se inmatriculeaza incepand cu anul viitor.

"Nu stim deocamdata ce se va intampla. Insa, putem sa ne inchipuim si sa speram in scenariile mai favorabile, acele scenarii care sunt, de altfel, si logice din punct de vedere al contextului economic si social actual", arata Kochesch.

In conditiile in care Marea Britanie este in continuare membra a Uniunii Europene cu drepturi depline pentru inca 2 ani de la invocarea Articolului 50 din Declaratia de la Lisabona, care cel mai probabil se va intampla in timpul mandatului urmatorului Prim Ministru, in urmatorii 2-3 ani, situatia studentilor europeni cae studiaza sau incep sa studieze in Marea Britanie nu va suferi, considera reprezentantul Educativa.

Astfel, studentii europeni ar trebui sa poata beneficia in continuare, in aceasta perioada de tranzitie, de imprumutul guvernamental care acopera taxa de scolarizare, costuri care se ridica la aproximativ 9.000 de lire anual, explica Kochesch.

In ceea ce priveste situatia pe termen lung, Kochesch arata ca "lumea academica din Marea Britanie (avand in frunte absolut toate universitatile) are incredere in influenta ei asupra politicilor economice si sociale. Astfel, consideram ca statutul studentilor din Uniunea Europeana nu se va schimba substantial dupa ce iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana devine efectiva".

"Principala noastra prioritate va fi sa convingem guvernul Marii Britanii sa faca pasii necesari pentru a se asigura ca angajatii si studentii din tarile UE pot sa continue sa lucreze si sa studieze in universitatile britanice si pentru a promova Marea Britanie ca o destinatie primitoare pentru cele mai bune si mai stralucite minti. Acestia aduc o contributie puternica cercetarilor universitare si predarii si au un impact pozitiv asupra economiei si societatii britanice", a declarat Julia Goodfellow, presedinte al Universities UK, organizatie ce reuneste numeroase universitati importante din Regat, pentru publicatia Times Higher Education.

Goodfellow a adaugat ca vor prioritiza "asigurarea de oportunitati pentru cercetatorii si studentii nostri de a accesa programe paneuropene vitale si de a construi noi retele globale".

Bogdan Kochesch se arata increzator in faptul ca schimbarile ce urmeaza de indata de Marea Britanie va invoca Articolul 50 nu vor fi radicale si nu vor afecta accesibilitatea si calitatea educatiei in Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord: "Rezultatul referendumului din Marea Britanie NU reprezinta o bariera pentru studentii si forta de munca calificata sau pentru cooperarea economica, academica si sociala."

Nota: Bogdan Kochesch este managing partner al Educativa, un grup de organizatii non-guvernamentale si companii ce dezvolta produse si servicii educationale destinate tinerilor.