Trei barbati din judetul Vaslui, in varsta de 50, 51, respectiv 74 de ani, au murit, joi dupa-amiaza, in decurs de o ora, in timp ce se aflau la munca, cel mai probabil din cauza temperaturilor caniculare, transmite Mediafax.

Purtatorul de cuvant la SAJ Vaslui, medicul Dan Ungureanu, a declarat ca ambulanta a fost solicitata joi dupa-amiaza la un barbat in varsta de 51 de ani, din localitatea Hurduci.

"Omul venea de la munca de pe camp si s-a prabusit pe marginea drumului, unde a si murit. La scurt timp, am fost solicitati la Zorleni, unde unui barbat de 60 de ani i s-a facut rau in timp ce se afla pe camp, dar barbatul era deja mort. Cel de-al treilea deces a fost inregistrat in comuna Ivanesti, unde un barbat de 74 de ani, aflat pe camp, la munca, a cazut din picioare", a spus medicul Dan Ungureanu.

In toate situatiile, s-a dispus efectuarea necropsiilor in vederea stabilirii cauzelor mortii.

Miercuri, un barbat in varsta de 74 de ani din localitatea vasluiana Gura Idrici a murit pe camp, cel mai probabil din cauza caniculei, dupa ce a muncit mai multe ore in soare.

Meteorologii au extins, pentru vineri si sambata, avertizarea cod galben de canicula, in 11 judete din sud-vestul tarii urmand sa se inregistreze temperaturi maxime de 35 de grade, iar indicele temperatura - umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

  • Iasi: Doi barbati, gasiti morti pe strada

Doua persoane au fost gasite, joi dupa-amiaza, in strada, la cateva ore dupa ce au decedat, a declarat pentru Agerpes purtatorul de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean, Nicolai Pralea. Potrivit sursei citate, in jurul orei 17:00, a fost primit un apel la Serviciul de Urgenta 112 prin intermediul caruia se anunta ca in localitatea Victoria un tanar de 22 de ani, venit de pe camp, a cazut in strada.

"La fata locului s-a deplasat un echipaj de ambulanta echipat cu medic. Echipajul Ambulantei nu a putut decat sa constate decesul. Am chemat politistii criminalisti pentru a demara o ancheta iar corpul a fost dus pentru efectuarea necropsiei, pentru a afla cauza decesului, deocamdata nu ne putem pronunta asupra acesteia. Asteptam rezultatele de la Institutul de Medicina Legala", a explicat asistent medical principal Pralea Nicolai.

Un alt apel la Serviciul 112 a fost primit in cursul dupa-amiezii, prin care se anunta ca un barbat a murit pe o banca din cartierul Nicolina, el fiind gasit de trecatorii care se duceau la cumparaturi la un hipermarket din apropiere.

"Echipajul de pe ambulanta, cu medic, a gasit pe banca un om al strazii, in varsta de 55 de ani. Echipajul medical a fost nevoit sa constate decesul, corpul fiind rigid, semn ca moartea era instalata de ore bune. Au fost persoane care au declarat ca l-au vazut inca de dimineata stand pe banca respectiva si ca de atunci nu s-a mai miscat. A fost solicitata interventia Politiei iar medicii legisti urmeaza sa afle cauzele decesului", a mai spus purtatorul de cuvant al SAJ Iasi.

Conform declaratiilor acestuia, pe parcursul a 11 ore, SAJ a fost solicitat de 285 de ori, numarul celor care au necesitat ajutor medical fiind mult mai mare decat intr-o zi normala.

Medicii ieşeni fac apel la cetăţeni să evite să iasă din casă în perioada caniculei, după ce încă un bărbat, în vârstă de 43 de ani, a intrat în comă din cauza hipertermiei (şoc termic), după ce a muncit pe câmp.

Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat joi, presei, că un echipaj medical transportă de la Târgu Frumos un bărbat care a intrat în comă din cauza temperaturii corporale crescute din cauza caniculei.

"Pacientul are o temperatură corporală de 43 de grade Celsius după ce a muncit la câmp. El este în comă, este intubat şi ventilat de echipajul SMURD care îl transportă de la Târgu Frumos spre Iaşi. Fac un apel la cetăţeni să nu mai iasă în această perioadă la muncile câmpului sau la munca în construcţii şi să se protejeze. Suntem îngroziţi de ceea ce se întâmplă", a declarat pentru Agerpres Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.

Acesta este al patrulea caz, în numai 24 de ore, când o persoană ajunge la spital din cauza hipertermiei. Alte două persoane, un bărbat de 39 de ani şi un altul de 41 de ani sunt internaţi, în comă, la Spitalul de Neurochirugie, după ce au stat în soare pentru a munci la câmp. O altă persoană, un bărbat de 42 de ani, angajat al societăţii de salubrizare din Iaşi, a murit la scurt timp după ce i s-a făcut rău în timp ce muncea la sortarea deşeurilor.