Ministerul Apararii Nationale isi propune restaurarea, reabilitarea si conservarea monumentului "Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial" de pe Varful Caraiman, precum si amenajarea unui spatiu expozitional dedicat evenimentului istoric in cinstea caruia a fost edificat monumentul, in cadrul actiunilor si manifestarilor dedicate comemorarii Primului Razboi Mondial si a celebrarii centenarului Marii Uniri, informeaza Agerpres.

Crucea de pe CaraimanFoto: primaria-busteni.ro

"In acest sens, a fost transferat din domeniul public al orasului Busteni si din administrarea Consiliului Local al orasului Busteni in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale imobilul 'Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial'", informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN).

MApN a finalizat documentatia de avizare a lucrarilor de interventie, fiind in curs de obtinere a autorizatiilor si avizelor necesare conform certificatului de urbanism.

De asemenea, potrivit Planului sectorial al MApN, investitia este prevazuta ca initiativa prioritara a ministerului.

La momentul actual are loc activitatea de elaborare a propunerii de proiect "Restaurare, reabilitare, conservare si amenajare spatiu expozitional Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial (Monumentul Eroilor - Crucea de pe Varful Caraiman)" pentru obtinerea de finantare europeana in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, apelul de proiecte POR/2016/5/5.1.

"Pentru realizarea acestei activitati s-a constituit un grup de lucru intrainstitutional, care include specialisti din diferite structuri ale ministerului, sub coordonarea secretarului general", se arata in comunicat.