Numarul solicitarilor de cetatenie romana a inregistrat o crestere semnificativa din 2015, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, Iulia Malina Ciobanu, potrivit Agerpres.

"Este o evolutie interesanta in ceea ce priveste numarul solicitarilor de cetatenie. Daca la infiintarea Autoritatii, in 2010, erau aproape 100.000 de solicitari de cetatenie, numarul acestora a scazut pana in 2014, cand a ajuns la 21.000 de cereri. Din 2015 am inregistrat o crestere semnificativa. In 2015 au fost aproape 82.000 de cereri, 81.000 si ceva, iar in 2016, pana la acest moment, avem peste 50.000 de cereri inregistrate. (...) Este o crestere foarte mare, probabil ca situatia internationala are un rol important in cresterea numarului de solicitari in materia cetateniei", a precizat Ciobanu, dupa ceremonia in care 43 de cetateni au depus juramantul de credinta fata de Romania si au dobandit certificate de cetatenie.

Presedintele ANC a aratat ca pentru cei mai tineri dintre solicitanti cetatenia romana inseamna o oportunitate.

"Sa stiti ca sunt si batrani care vin sa depuna juramantul si cu lacrimi in ochi rostesc juramantul si intoneaza imnul national. Pentru ei cetatenia romana reprezinta doar un sentiment de bine, cetatenia ascendentilor si de fiecare data imi spun: 'vreau sa mor roman'", a povestit ea.

Iulia Ciobanu a precizat ca, dintre cele aproape 82.000 de persoane care au solicitat cetatenia romana in 2015, majoritatea sunt din Republica Moldova.

"Pe articolul 8 (din Legea cetateniei romane), pe naturalizare, nu pe redobandire, cei mai multi vin din tarile arabe, dar sunt si din Europa, ma refer la Albania, Serbia, Macedonia, avem solicitanti si din Germania, din Franta. Pe redobandirea cetateniei cei mai multi solicitanti sunt din Republica Moldova, cam 90%, redobandire articolul 11 - cei care au pierdut din motive neimputabile", a explicat Ciobanu.

Potrivit acesteia, ponderea cererilor de cetatenie respinse este de 1,41%, procent care a reiesit in urma datelor statistice agregate in perioada 2010 - 2015. Ciobanu a mentionat ca motivele respingerii unei cereri sunt diverse, de la faptul ca solicitantul a fost condamnat pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman la faptul ca pentru redobandirea cetateniei nu indeplineste conditia ascendentei sau solicitantul nu completeaza dosarul cu actele solicitate de comisia pentru cetatenie. Ea spune ca dureaza in medie un an de la depunerea dosarului si pana la dobandirea cetateniei romane.

Dintre cele 43 de persoane care au depus joi juramantul de credinta, zece sunt din Turcia si noua din Siria.