Pensiile speciale erodeaza sistemul public de pensii, fiind facute pe un regim non-contributiv, "ceea ce inseamna ca noi toti ceilalti cotizam bani pentru ca aceste pensii sa poata fi platite", a declarat miercuri ministrul Muncii, Dragos Pislaru. "Ceea ce incerc eu sa transmit catre spatiul public si in mod indirect catre parlamentari este sa ne asumam impreuna ca, intr-un an electoral, sa nu sarim parleazul cu masuri care nu sunt sustenabile", a mai afirmat Pislaru. Acesta a facut apel la primari sa iasa public si sa afirme ca nu au nevoie de un astfel de stimulent non-contributiv, in conditiile in care este amenintata stabilitatea bugetara.

"As vrea sa cred ca primarii, atat cei care au fost in functie in trecut, cat si cei care sunt in functie acum vor fi solidari cu acest concept de stabilitate si ma astept sa iasa public si sa afirme ca nu au nevoie de un astfel de stimulent non-contributiv", a precizat Pislaru.

Ministrul a mai spus ca in Parlament sunt pregatite doua proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare in sistemul de pensii pentru militari si celalalt legat de agricultorii din fostele cooperative.

Pislaru considera ca nu este posibil ca in ultimul an de mandat, parlamentarii sa-si aduca aminte, brusc, de toate o serie de masuri: alocatii, indemnizatii, protectie, drepturi sociale. "Exista niste limite, pentru ca aceste limite inseamna de fapt ca se va afecta practic nivelul si standardele de viata ale cetatenilor, in momentul in care bugetul crapa pentru ca ai adoptat niste lucruri fara sa te gandesti la resurse", a mai spus Pislaru.