Peste 40 de cineasti au transmis o scrisoare deputatilor din Comisia de Cultura, acuzand ca ministrul Culturii face presiuni pentru a trece, la pachet cu proiectul privind abilitarea Guvernului de a da ordonante pe timpul vacantei parlamentare, modificari ale legii ce guverneaza cinematografia, scrie AFP.

"Simulacrul de sustinere publica a ordonantei de urgenta este o operatiune de intoxicare si de influentare a legislativului conceputa in cel mai pur stalinist-securist, instigata de consilierii doamnei ministru si pusa in opera de grupul de interese aflat in spatele domniei sale. E vorba de un simulacru pentru ca cei mai multi dintre semnataril "scrisorii de adeziune" nu cunosc masura pe care o sustin, caci textul ordonantei nu a fost facut public! ¬Exprimarea sprijinului maselor de cineasti¬ este urmare a unui mesaj trimis de doamnele Solomon, Giurgiu si Cretulescu, reprezentante a trei familii dominatoare in cinematografia autohtona", a declarat regizorul Cristian Comeaga, pentru Mediafax.

Nu mai putin de 40 de regizori, actori, producatori si scenografi au transmis o scrisoare deschisa membrilor Comisiei de Cultura din Camerei Deputatilor ca forma de protest fata de introducerea in proiectul legii de abilitare a guvernului a unui proiect de modificare radicala a legii Legii 328/1996, lege care guverneaza lumea cinematografiei, "fara ca masa cineastilor sa fi fost consultata sau macar informata, fara sa existe un aviz juridic intern si in pofida punctului de vedere exprimat de directorul Centrului National al Cinematografiei", se arata in scrisoare.

Reactia celor 40 de cineasti vine dupa ce ministrul Culturii, Corina Suteu, a incercat sa forteze mentinerea acestei ordonante in legea de abilitare, chiar si dupa ce Comisia de Cultura a Senatului a respins-o, printr-o actiune promovata insistent in cercuri ale cinematografiei de catre cele trei "favorite".

Surse credibile afirma ca ordonanta ce presupune desfiintarea Consiliului National al Cinematografiei si infiintarea unei structuri similare in subordinea Guvernului are un singur scop: schimbarea actualului director al CNC, Anca Mitran, un reputat profesionist cu solida experienta in domeniul managementului cultural public, cu Alex Traila, consilierul ministrului Culturii.

Conducererea Arhivei Nationale de Film ar urma sa fie preluata de Andrei Rus, fost consilier al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din al carui cerc intim face parte. Andrei Rus a fost implicat intr-un scandal in anul 2015, atunci cand Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti (UNATC) a propus desfacerea contractului de munca al lectorului universitar, din cauza ca acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC.

Aceleasi surse afirma ca nimeni nu a vazut proiectul de ordonanta pentru care Corina Suteu cere sprijinul unor cineasti, nici macar Consiliul National al Cinematografiei, institutie care ar fi trebuit sa dea girul modificarilor propuse de ministru si grupul ei de lucru. In scrisoarea circulata de cele trei lobby-iste ad-hoc, Corina Suteu afirma ca "desprinderea regulamentului de concurs de textul legii si includerea lui integrala intr-un ordin de ministru nu va face decat sa simplifice modul in care concursul de scenarii va avea loc, ajutand la o coerenta a actelor normative".

Comeaga, vorbind in numele celor 40 de cineasti, o contrazice: "Adica, regulile concursului vor fi schimbate oricand se va schimba guvernul, sau oricand va considera personajul din motul culturii ca e cazul sa-si (de)serveasca sponsorii¬. Un alt lucru criticat de regizorul Comeaga a fost propunerea ministrului de a constitui "o sectiune de concurs pentru filmele de micro-buget, dedicata experimentului artistic cinematografic si debutului antreprenorial in domeniul productiei, ar fi binevenita in acest sens".

"Frumos gand, dar intrebati-i si pe cei multi care au trecut de faza "micro-debutului" si acum bat pasul pe loc, pentru ca la sectiunea "consacrati" nu au loc de granzi.In fine, autorii nu spun plebei care o tine in urale si ovatii ca in loc sa fie incurajata finantarea privata, cinematografia va fi etatizata, caci toate sursele de finantare vor fi directionate catre fondul cinematografic, asa ca film nefinantat de stat nu va putea exista nici macar teoretic.

Fondul va finanta 100% filmele celor care merita, iar cine merita se stie dinainte; plebea, ori va primi un sut in dos, ori va primi 50-60% din buget, va cauta in zadar sursa pentru restul (care nu va mai exista), asa ca isi va trage singura un sut in dos si va da banii inapoi pentru ca nu va putea sa acopere bugetul necesar. Si unde se vor duce banii returnati? Stim deja", a mai spus, pentru MEDIAFAX, regizorul Comeaga.

Mai mult, cei peste 40 de cineasti, care au protestat fata de initiativa ministrului, spun ca se incerca o "etatizare a cinematografiei! In loc sa fie stimulata finantarea filmelor din surse private, se propune finantarea lor in proportie de pana la 100% din bani publici! Adica la fel ca in comunism, cu deosebirea ca atunci Partidul impunea filmele care se faceau".

Senatul a respins, marti, in premiera, proiectul de lege referitor la abilitarea Guvernului de a emite ordonante simple in vacanta parlamentara cu 25 de voturi pentru, opt abtineri si 77 de voturi impotriva, lege care contine si ordonanta promovata de ministrul Suteu. Proiectul primise aviz favorabil de la Comisia Juridica a Senatului.