Asociatia Elevilor din Constanta, Consiliul National al Elevilor si Organizatia Salvati Copiii cer Guvernului decontarea integrala a costurilor de transport pe care le suporta elevii care care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu. In aceasta situatie sunt aproximativ 161.000 de copii, precizeaza cele 3 organizatii, amintind ca saracia este un factor important in abandonul scolar. Acestea arata ca, la ora actuala, elevilor navetisti li se deconteaza aproximativ 20-25% din costul abonamentului, ajungandu-se ca unui elev care plateste 270 lei pe un abonament sa i se deconteze doar 54 lei.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Cele trei organizatii au transmis o scrisoare deschisa Guvernului in care se arata ingrijorate de mentinerea masurii de plafonare a sumelor decontate pentru abonamentele de transport ale elevilor, "la un nivel care afecteaza grav participarea scolara a unui numar de peste 161.000 de copii".

Semnatarii "solicita Guvernului Romaniei adoptarea imediata a unei ordonante de Urgenta, cu scopul asigurarii integrale de catre stat a costurilor destinate navetei elvilor care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu, astfl revenindu-se la situatia de dinainte de august 2013, cand decontarea navetei elevilor a fost plafonata la 26 lei/3 km + 2 lei/km, prin Ordonata Guvernului nr.29 /2013."

Totdata, se solicita descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei, prin subventionarea acestora cu 50% de catre Consiliul Judetean, permitand astfel elevului sa-si cumpere abonamentul la jumatate de pret, decontarea ulterioara integrala a acestuia urmand a fi efectuata de catre unitatea de invatamant, din bani proveniti de la bugetul de stat si bugetele locale.

Organizatiile considera ca lipsa unei finantari corespunzatoare a accesului la transport creeaza "obstacole nepermise in respectarea dreptului la educatie si conduce inevitabil la cresterea ratei abandonului scolar si adancirea starii lor de saracie si excluziune sociala".

In anul 2013, inainte de momentul in care decontarea navetei a fost plafonata, in Romania exista 198,941 de copii navetisti, intr-un singur an numarul acestora scazand la 163,872, cauza vizibila fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport, arata organizatile.

Peste 1,7 milioane de copii (51%) sunt supusi riscului de saracie, iar 31,5% dintre acestia, in special in mediul rural, traiesc in conditii de deprivare materiala severa, or saracia si abandonul scolar sunt conectate, parasirea timpurie a scolii inregistrand cresteri de la un an la altul.

"Garantarea accesului gratuit si nediscriminatoriu la educatie al tuturor copiilor este un imperativ pentru care trebuie sa ne mobilizam cu totii - societatea civila, autoritatile decizionale, parintii, cadrele didactice. Faptul ca un numar mare de copii, majoritatea venind din comunitati rurale, nu poate beneficia de transport gratuit, ar trebui sa constituie, in opinia noastra, o preocupare majora a autoritatilor centrale si locale, pentru a asigura accesul fizic al copiilor la educatia scolara. Nu-si doreste nimeni ca abandonul scolar sa ia proportii, insa, pentru a preveni acest lucru, trebuie sa investim mai mult si responsabil in educatia copiilor nostri", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele Organizatiei Salvati Copiii.

Horia Onita, presedintele Consiliului national al Elevilor, a aratat, la randul lui, ca "este cu adevarat o forma de ipocrizie sa iti asumi ca stat roman sa scazi abandonul scolar si rata de parasire timpurie a scolii de la 17 puncte procentuale la 11 puncte procentuale pana in 2020 si sa actionezi in mod indirect, dar sistematic, in sensul cresterii ei, prin taierea decontarii integrale a navetei elevilor. Sunt 125,000 de elevi navetisti care momentan sunt aproape invitati de Guvernul Romaniei sa paraseasca scoala. Scoala ar trebui sa fie accesibila tuturor in mod gratuit, iar faptul ca nu exista licee in mediul rural pentru elevi si sunt obligati ca, din bani proprii, sa isi plateasca naveta aduce un impact negativ prin lipsa echitatii, atat asupra acestora, cat si asupra Romaniei in general, prin cresterea parasirii timpurii, incalificare, somaj. Este absolut necesar ca Guvernul Romaniei sa demonstreze ca pretuieste educatia si respecta dreptul elevilor la educatie gratuita si accesibila tuturor nu doar in declaratii, ci in realitate".

"Este de tragic si de neconceput ca, in anul 2016, intr-un stat membru al Uniunii Europene, sa existe copii care nu finalizeaza invatamantul obligatoriu din cauza lipsurilor materiale. Faptul ca peste 35.000 de elevi navetisti abandoneaza anual scoala este o problema deosebit de grava, pe care Guvernul are obligatia sa o rezolve in cel mai scurt timp cu putinta. Solicitam domnului prim-ministru Dacian Ciolos adoptarea imediata a unei Ordonante de Urgenta, care sa repare nedreptatea comisa elevilor din Romania acum 3 ani, cand decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti a fost plafonata, masura care a crescut profund inechitatile, defavorizandu-i pe cei proveniti din familii fara posibilitati materiale", a declarat Constantin-Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.

Scrisoare deschisa transmisa de 2 asociatii ale elevilor si Salvati Copiii