Imobilul de pe strada Arthur Verona din Bucuresti pe al carui zid artistii urbani picteaza desene murale de 11 ani, cu ocazia festivalului de arte si urbanism Street Delivery, urmeaza sa fie daramat, se arata intr-un anunt al Fundatiei Carturesti, citat de Mediafax. Noul proprietar al imobilului vrea sa construiasca o cladire de birouri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Culturii Corina Suteu spune ca demolarea imobilului este extrem de ingrijoratoare atat din ratiuni urbanistice, cat si din considerente ce tin de memoria afectiva a Bucurestiului. Vreme de 11 ani, pe calcanul (perete exterior din spate fara deschideri al unei case destinat sa fie acoperit de zidul asemanator al cladirii vecine - n.r.ed) de pe Arthur Verona, artistii urbani au desenate murale ce s-au statornicit in memoria colectiva drept simboluri urbane ale orasului.

"Vestea ca se doreste demolarea imobilului din intersectia strazii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de ingrijoratoare. Zona istorica Arthur Verona - Dionisie Lupu - Pitar Mos are un tesut si un peisaj urban pastrate nealterate aproape in totalitate, iar aceasta insula de identitate a Bucurestiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare si revitalizare urbana din Capitala, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery si Fundatia Carturesti. Calcanul casei care urmeaza sa fie demolata a capatat in cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolica a locului, devenind un reper nou intr-un spatiu vechi de doua secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o functie de coagulare artistilor si activistilor si face parte deja din memoria afectiva a centrului orasului", a scris Corina Suteu pe pagina oficiala de Facebook.

"Dezvoltarea orasului si salvarea memoriei si identitatii Bucurestiului nu trebuie sa se excluda. Ele trebuie sa dialogheze, dar cu precizarea permanenta a faptului ca Bucurestiul este un oras agresat atat de demolarile sistematice din anii 80, cat si de cele petrecute in ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei", a mai scris ministrul Suteu.

De asemenea, Cristian Neagoe, co-fondator al Street Delivery, a scris pe Facebook: "De 11 ani, zidul asta de la Street Delivery inseamna ceva pentru Bucuresti si bucuresteni. Dar banii, combinatiile si cinismul trec deseori peste lege, zone protejate sau memorii afective. Sa vedem daca si in cazul asta."