Amenzile aplicate pentru nereguli in domeniul constructiilor ar urma sa creasca in unele cazuri si de 50 de ori, atat pentru constructori, cat si pentru directori din primarii, in urma modificarii legislatiei care a functionat in ultimii 25 de ani. Guvernul a redactat un document care ar urma sa schimbe actuala lege de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, in vigoare din 1991, prin care intentioneaza sa intareasca disciplina in urbanism si autorizarea constructiilor, scrie Profit.ro.

Executivul urmeaza sa majoreze semnificativ cuantumul amenzilor aplicate pentru incalcarea normelor legale privind urbanismul si autorizarea executarii constructiilor.

Spre exemplu, amenda pentru refuzul institutiilor publice de a furniza informatii care, prin natura lor, sunt publice, pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de amenajare a teritoriului si de urbanism, este in prezent cuprinsa intre 1.000 de lei si 3.000 de lei. Ea ar urma sa aiba o valoare fixa, dar de 50 de ori mai mare decat limita minima actuala, si anume 50.000 de lei.

Amenda de 50.000 de lei va fi aplicata si pentru semnarea de documentatii care contin date eronate, daca nu intra sub incidenta legii penale, fapta amendata in prezent cu sume cuprinse intre 1.000 si 9.000 de lei.

De asemenea, avizarea si aprobarea de documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism semnate de catre alte persoane decat cele stabilite de lege este sanctionata in prezent cu amenda intre 1.000 si 9.000 de lei, urmand sa creasca la 10.000 - 25.000 de lei.

Amenzi mai mari vor fi introduse si pentru investitorii si executantii care efectueaza sau desfiinteaza, total sau partial, fara autorizatie, diferite lucrari. In aceste cazuri, limita minima a amenzii creste de la 1.000 de lei la 20.000 de lei, iar limita maxima va fi redusa la jumatate, de la 100.000 de lei la 50.000 de lei.