Summitul NATO de la Varsovia trebuie sa transmita un mesaj puternic de solidaritate, unitate si coeziune, a declarat luni presedintele Klaus Iohannis, intr-o declaratie comuna de presa cu omologul sau german, Joachim Gauck, in care a pledat din nou pentru o "intarire echilibrata si proportionala a flancului estic" al Aliantei.

Reuniunea NATO de la Varsovia "trebuie sa transmita un mesaj puternic de solidaritate, unitate si coeziune in actualul context international. Am reiterat pozitia cunoscuta a Romaniei privind intarirea echilibrata si proportionala a flancului estic, inclusiv dimensiunea sudica", a spus Iohannis, in aceasta conferinta de presa.

'In primul rand, dati-mi voie sa va spun ca nu ne simtim lasati singuri, dimpotriva, ne simtim foarte bine sprijiniti de aliatii din NATO. Nu voi comenta spusele domnului ministru Federal de Externe Steinmeier, domnia sa va clarifica aceasta pozitie si, cu siguranta, diplomatii germani vor duce mesajul clarificator mai departe. Insa, este evident ca la Summitul de la Varsovia, NATO va trebui sa ia niste decizii care, pe de-o parte, sunt foarte clare, pe de alta parte, e nevoie de decizii care definesc NATO pentru viitor. Cu siguranta, este important, si am subliniat acest lucru de fiecare data, ca noi, din flancul estic, asteptam de la aliatii nostri sa fim considerati aliati egali, sa fie considerat intregul flanc estic important pentru NATO si sa existe o abordare si o consolidare echilibrata a flancului estic. Evident ca nu dorim acest lucru in detrimentul flancului sudic, dar dorim sa se aplice doua principii pe care le foloseste NATO in ultima vreme tot mai des in explicatii. Unul este principiul de baza al NATO, '28 pentru 28', iar celalalt este principiul apararii '360 de grade', adica se acorda importanta intregului spectru de amenintari posibile', a declarat presedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres, dupa ce a fost intrebat despre recentele afirmatii facute de ministrul german de Externe cu privire zona de Est a frontierei NATO.

La randul sau, presedintele german Joachim Gauck a declarat ca asteapta cu nerabdare deciziile Summitului NATO de la Varsovia si ca alaturi de partenerii din Europa de Est, Centrala si Sud-Est se va ajunge la o decizie comuna la final de reuniune.

'Summitul se va desfasura la Varsovia, astept cu nerabdare deciziile. Cateodata, diplomatia germana, atunci cand este vorba de Europa de Est, este vazuta cu ochi critici pentru ca ea incearca sa deschida si sa mentina deschise usile pentru dialogul cu Rusia. Nu este vorba de defetism sau de escapatism, adica nu vrem sa fugim de responsabilitatea noastra. Noi toti stim de unde provin provocarile. Iata de ce sunt ferm convins ca alaturi de partenerii nostri si vecinii nostri din Europa de Est, Centrala si Sud-Est vom gasi o decizie comuna la final de Summit', a declarat Gauck.

Presedintele german a adaugat ca 'nimeni, nici in sud, nici in est, nu ar trebui sa aiba indoieli legate de capacitatea si functionabilitatea aliantei NATO'.

'In ultimele saptamani, in ultimele luni, am demonstrat ca securitatea partenerilor din Estul Europei este foarte importanta pentru noi. Germania va juca in viitorul apropiat un rol foarte important militar in Lituania si, sigur, in cadrul propriei functiuni este parte a strategiei pentru partenerii nostri estici. Va rog sa vedeti lucrul acesta in contextul celor exprimate de colegii mei politicieni. Nimeni, nici in sud, nici in est, nu ar trebui sa aiba indoieli legate de capacitatea si functionabilitatea aliantei NATO. S-ar putea ca, din cand in cand, sa existe enunturi diferite dintr-o parte sau alta, dar stim cu totii de ce avem NATO, de ce suntem si trebuie sa fim prompti atunci cand este nevoie sa ne aparam. Trebuie sa aveti incredere, noi, germanii nu vom pune sub semnul intrebarii acest lucru', a mai declarat Gauck.

Seful statului l-a asigurat pe Joachim Gauck ca "Romania ramane dedicata proiectului european si acorda o importanta deosebita cooperarii bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivelul UE".

Iohannis a notat ca Germania este deja de multi ani primul partener european al Romaniei si al treilea investitor strain iar "plasarea Romaniei in topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de crestere economica" creeaza "un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani". In acest context, presedintele roman a mentionat ca va participa miercuri la o reuniune economica alaturi de reprezentati ai unor "companii germane relevante".

Cei doi presedinti au convenit "consolidarea cooperarii in proiecte concrete care sa vizeze restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, patrimoniu a sasilor dar si patrimoniul nostru comun european".

Klaus Iohannis i-a cerut sprijinul omologului sau german pentru proiectul de infiintare la Bucuresti a unui muzeu national al comunismului, avand in vedere faptul ca "eforturile Germaniei pentru pastrarea memoriei experientelor totalitare constituie un veritabil model".

"Ne dorim un muzeu construit dupa cele mai inalte standarde care sa devina instutitie de educatie si amintire", a aratat Iohannis.

In ceea ce priveste criza migratiei, Klaus Iohannis a afirmat din nou ca Romania sustine un "raspuns european comun", bazat pe solidaritate.

Legat de Republica Moldova, un al subiect pe ordinea de zi a discutiilor dintre cei doi sefi de stat, presedintele roman a aratat ca mentinerea stabilitatii si a parcursului european al vecinului estic este o prioritate pentru Bucuresti.

Joachim Gauck a aratat ca prezenta sa la Bucuresti reprezinta "o vizita la prieteni" si a laudat activitatea DNA in eforturile de lupta impotriva coruptiei.

Presedintele german a notat ca Romania a inregistrat "realizari importante" in consolidarea justitiei si a spus ca din activitatea DNA "porneste un semnal indreptat nu doar catre mediul economic si de afaceri, ci si catre politic".