Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Horea" al judetului Mures, colonel Dorin Oltean, a declarat luni, pentru Agerpres, ca in urma furtunii extrem de violente, descrisa de localnici drept o tornada, acoperisurile a 307 case din comuna Cuci, din satele Dataseni si Cuci, au fost avariate, in 12 cazuri acestea fiind distruse in totalitate.

Tornada in MuresFoto: Facebook / Anca Chirvai

UPDATE 13.09"Fara indoiala ca cea mai afectata zona este Cuci si Dataseni, in care suntem acum. Nu am vazut asa ceva in viata mea, nu este gospodarie neafectata", a spus prefectul de Mures, Lucian Goga.

"Chiar langa noi este o autoutilitara care a fost mutata de furtuna aproape 15 metri si rasturnata, unele ziduri au fost daramate, tiglele de pe acoperisuri au fost luate de vant, anexele gospodaresti sunt aproape in totalitate afectate, copacii sunt cazuti. Sunt aici impreuna cu seful ISU Mures, colonelul Dorin Oltean, am informat Ministerul Afacerilor Interne si asteptam sprijin din partea Jandarmeriei.

Lucram la identificarea persoanelor varstnice, cele neajutorate si care nu se pot urca pe acoperis. La ceilalti au venit copiii si ii ajuta, toata lumea lucreaza si este pe acoperisuri. Incercam sa facem rost de tigla pentru ca este foarte dificil de procurat, pentru ca fiecare are alt tip de tigla pe casa.

Incercam macar sa facem rost macar de folii pentru a acoperi casele ca sa nu ploua in case, pentru ca prognoza meteo nu este imbucuratoare, vor mai urma ploi. Facem tot ce putem, ii vom sprijini cu tot ce putem', a aratat Lucian Goga.

Prefectul a spus ca a facut apel la toate unitatile militare din Targu Mures, care s-au mobilizat si au trimis oameni pentru a-i ajuta pe batranii din Cuci si Dataseni sa isi acopere casele.

------------

Colonelul Oltean a aratat ca in Cuci au fost avariate acoperisurile a 153 case, 7 au fost distruse in totalitate, turlele la doua biserici au fost puse la pamant, iar un barbat care se afla intr-o ghereta a fost ranit la o mana.

In Dataseni au fost afectate partial acoperisurile la 150 case, la 5 case acestea au fost distruse in totalitate, 6 stalpi de curent electric au fost doborati, o autoutilitara a fost rasturnata si doua persoane prezinta contuzii usoare.

'Se pare ca oameni nu au gresit cand au spus ca asupra lor s-a abatut o tornada. La acest moment avem 13.599 de consumatori fara curent electric, din 60 localitati, avem avarii la 157 de puncte de transformare. Impreuna cu domnul prefect suntem in drum spre Cuci, unde va fi convocat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta. La fata locului avem 5 echipaje de la 5 subunitati', a aratat col. Dorin Oltean.

Tot in urma furtunii de duminica seara, o fetita in varsta de 2 ani a murit la Brancovenesti, strivita in masina familiei, dupa ce vantul a doborat un copac.