Fostul general Victor Atanasie Stanculescu, condamnat pentru reprimarea Revolutiei de la Timisoara si ministru al Apararii in primul Guvern de dupa Revolutie, in perioada 1990 - 1991, a murit la varsta de 88 de ani, intr-un azil de batrani, anunta Romania Tv, citand surse din familia acestuia.

Victor Atanasie StanculescuFoto: Agerpres

Victor Atanasie Stanculescu a fost condamnat in anul 1999 la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav savarsit prin reprimarea revolutiei din Timisoara, decizia instantei fiind confirmata in anul 2000, in urma recursului.

Stanculescu a ispasit doar 5 dintre cei 15 ani de detentie, fiind eliberat conditionat.

Fostul general fusese internat pe 10 iunie, in stare grava, intr-o clinica privata, dupa ce a suferit un accident vascular cerebral, potrivit DCNews.

Victor Atanasie Stanculescu fusese internat recent, de catre fiica sa, intr-un azil de batrani de lux de la marginea Capitalei, unde mai sunt cazati si Zina Dumitrescu si Ion Columbeanu, tatal omului de afaceri Irinel Columbeanu.

  • Victor Atanasie Stanculescu - rol-cheie in Revoutie si in executarea sotilor Ceausescu

Victor Atanasie Stanculescu s-a nascut pe 10 mai 1928, la Tecuci.

El a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Artilerie din Sibiu, apoi Facultatea de Artilerie din cadrul Academiei Militare "I.V. Stalin" din Bucuresti si ulterior un curs postuniversitar in cadrul Academiei de Studii Economice din acelasi oras, potrivit Wikipedia.

A urmat apoi Academia Militara, fiind coleg cu viitorul general Vasile Milea.

In anul 1968, in perioada invaziei sovietice in Cehoslovacia, este inaintat la gradul de general-maior in Armata Romana (cu o stea).

Remarcat pentru cunostintele economice dobandite, a fost desemnat sa conduca Directia economica a Ministerului Apararii Nationale, indeplinind apoi functiile de adjunct (1981-1986) si apoi prim-adjunct (1986-1989) al ministrului apararii nationale.

In paralel, a fost presedinte al Federatiei Romane de calarie si pentatlon modern (1971-1990).

Pe 17 decembrie 1989, avand functia de ministru adjunct al apararii nationale, el a fost trimis de Vasile Milea la Timisoara pentru a reprima revolutia. Ceausescu a fost foarte multumit de activitatea lui, numindu-l comandant militar unic al Timisoarei.

Intors la Bucuresti in noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din Bucuresti, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, sa-i puna un picior in ghips, pentru a se sustrage in acest fel de implicarea pe mai departe in reprimarea revolutiei. Totusi s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceausescu, si a fost numit de acesta ministru al apararii nationale in locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis in jurul orei 9.30 dimineata (pe 22 decembrie).

Dupa fuga sotilor Ceausescu din cladirea Comitetului Central pe 22 decembrie 1989, generalul Victor Atanasie Stanculescu a trecut de partea Revolutiei si a transmis telefonic Ordinul nr. 38 care prevedea urmatoarele: "Unitatile militare de pe intreg teritoriul tarii se retrag in cazarmi, in ordine si calm, fara a se lasa provocate, dezarmate sau dispersate. Unitatile militare care sunt angajate in fata sediilor comitetelor judetene de partid vor calma spiritele, fara sa traga, dupa care se retrag in cazarmi. In unitati se va organiza apararea cazarmilor si a tuturor obiectivelor militare."

De asemenea, el a preluat conducerea Armatei Romane, scotand-o de sub ordinele comandantului suprem al fortelor armate, care era Nicolae Ceausescu.

Victor Stanculescu a devenit membru in Consiliul Frontului Salvarii Nationale si a avut unul din principalele roluri in organizarea procesului sotilor Ceausescu si in executarea acestora la 25 decembrie 1989, participand la proces ca delegat al FSN, alaturi de Gelu Voican-Voiculescu si Virgil Magureanu.

Prin Decretul presedintelui Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stanculescu a fost inaintat in gradul de general-colonel (cu 3 stele).El a dat ordinul de impuscare a sotilor Ceausescu.

Pe 28 decembrie 1989, Stanculescu a fost numit ministru al Eonomiei. La data de 16 februarie 1990, este eliberat din aceasta functie si este numit ministru al Apararii nationale. A indeplinit aceasta functie pana la data de 30 aprilie 1991, cand a avut loc o remaniere a guvernului condus de Petre Roman.

Pe 13 mai 1991, Victor Atanasie Stanculescu a fost inaintat in gradul de general de armata (cu 4 stele) si trecut in rezerva.