Tabara care sustine ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana conduce in primul sondaj realizat dupa ce deputata Jo Cox a fost impuscata mortal joi, in timp ce dezbaterile au fost reluate in forta cu cinci zile inainte de Referendum, informeaza Bloomberg.

Steagul UEFoto: Comisia Europeana

Tabara care doreste ramanerea in blocul comunitar a castigat 45% in sondajul telefonic care a cuprins 1.001 respondenti, organizat vineri si sambat pentru Mail on Sunday. Tabara pro-Brexit a fost sustinuta de 42% din respondeti.

Sondajul a prezentat un punct de cotitura de la ultimele sondaje publicate inainte de asasinarea deputatei Jo Cox.

Uciderea sa a dus la suspendarea temporara a campaniei, care a devenit din ce in ce mai dura inainte de referendumul din 23 iunie. Sondajele aratau, in saptamana dinaintea atacului, o crestere puternica a sustinerii pentru iesirea din UE in randul britanicilor.

Un sondaj realizat de YouGov Plc pentru Sunday Times, al treilea realizat inainte de atac, credita tabara pro-UE cu 44% iar tabara po-Brexit cu 43%.

Realizatorii sandajelor considera ca sprijinul pentru ramanerea in UE nu este legat de atacul asupra deputatei Jo Cox cat ingrijorarilor fata de eventualele repercusiuni ale unui Brexit asupra economiei tarii.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-18/first-brexit-poll-since-jo-cox-killing-shows-remain-in-lead