Ministerul Justitiei anunta vineri ca a lansat spre dezbatere publice proiectul de hotarare a Guvernului privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA) 2016 - 2020, informeaza Agerpres. In termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate institutiile publice centrale si locale, inclusiv cele subordonate, coordonate, aflate sub autoritate, precum si intreprinderile publice, vor indeplini procedurile de aderare la strategie, iar in termen de sase luni vor elabora si transmite Ministerului Justitiei planurile de integritate aferente.

Sediul Ministerului JustitieiFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al institutiei, la elaborarea strategiei au fost avute in vedere concluziile si recomandarile auditului independent al SNA 2012-2015, realizat cu sprijinul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

De asemenea, Ministerul Justitiei va prezenta, in iulie 2018, un raport intermediar de progrese si, dupa caz, propuneri de actualizare a strategiei.

Potrivit sursei citate, scopul principal al SNA[1] 2016-2020 este promovarea integritatii, prin aplicarea riguroasa a cadrului normativ si institutional de prevenire si combatere a coruptiei in Romania. Pentru fiecare tip de interventie, sunt identificate obiective generale si specifice. Toate acestea sunt dezvoltate prin asumarea transparentei decizionale si a guvernarii deschise ca principii ale prezentului document strategic, dublate de o abordare axata pe trei directii de interventie strategica in domeniul anticoruptie: prevenire, educatie si combatere.

Totodata, SNA 2016-2020 propune cresterea calitatii si impactului implementarii prevederilor privind transparenta institutionala in sectorul public. Efectul masurilor de transparenta institutionala va fi in continuare potentat prin corelarea SNA cu actiunile asumate prin Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa, evidentiaza comunicat mentionat.

Sunt propuse modificari legislative privind trei dintre masurile preventive care nu si-au dovedit pana acum eficienta in practica (consilierul de etica, interdictiile post-angajare si protectia avertizorului de integritate).

Strategia mentine paradigma care a stat la baza SNA 2012-2015, si anume aceea a asimilarii cu un esec de management a oricarui nou dosar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Aceasta abordare va fi consolidata prin introducerea unor mecanisme concrete de gestionare a esecului de management prin evaluari ex-post, dezvoltarea de masuri particularizate post incident si corelarea evaluarii performantei manageriale cu cea a integritatii institutionale, puncteaza sursa citata.

SNA 2016-2020 va continua sa acorde prioritate masurilor preventive in sectoarele expuse la coruptie. Progresul limitat al preventiei in intervalul 2012 - 2015 a condus la alegerea strategica de a mentine sectoarele identificate in strategia anterioara si suplimentarea acestora cu cele ale educatiei si sanatatii. Strategia reflecta, totodata, cele mai recente angajamente asumate de Romania in plan international in cadrul Summit-ului Anticoruptie de la Londra, fiind incluse masurile anticoruptie aferente Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa, recomandarile GRECO din rundele III si IV de evaluare, precum si reiterarea unui obiectiv strategic national - aderarea la OCDE, inclusiv la Conventia si Grupul de lucru anti-mita.

Conform documentului Ministerului Justitiei, strategia urmareste cresterea gradului de cunoastere si intelegere a standardelor de integritate de catre angajati si de catre beneficiarii serviciilor publice, consolidarea performantei in combaterea coruptiei prin mijloace penale si administrative, cu accent pe stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului anticoruptie care a generat performante in activitatea DNA si ANI, precum si cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor, urmand cele mai bune practici din alte state membre UE si consolidarea practicii judiciare, prin nou-infiintata Agentie Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

SNA 2016-2020 continua abordarea strategiei precedente in ceea ce priveste implementarea la nivelul autoritatilor si institutiilor publice a planurilor de integritate. Astfel, fiecare institutie care adera la SNA urmeaza sa isi dezvolte propriul plan de integritate, inclusiv companiile cu capital de stat. Secretariatul tehnic al SNA, asigurat de Ministerul Justitiei (MJ), va continua sa ofere expertiza, indrumare si suport metodologic pentru aceste demersuri. Pentru autoritatile publice locale, MJ va continua parteneriatul cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), asigurand in acest fel coordonarea

masurilor de implementare a SNA si la nivel local, evidentiaza comunicatul.

Implementarea SNA se va realiza sub autoritatea si in coordonarea ministrului justitiei, cu raportare catre Guvern. Ministerul Justitiei va comunica, anual, Parlamentului Romaniei o sinteza a stadiului implementarii SNA. In sprijinul procesului de monitorizare se vor mentine platformele de cooperare dezvoltate in cadrul SNA 2012-2015: platforma autoritatilor independente si a institutiilor anticoruptie; platforma administraiei publice centrale; platforma administratiei publice locale - coordonata in parteneriat cu MDRAP; platforma mediului de afaceri; platforma societatii civile. Platformele vor fi convocate semestrial sau ori de cate ori este nevoie.

Potrivit comunicatului transmis de Biroul de Presa al Ministerului Justitiei, documentul are un caracter multidisciplinar si este adresat tuturor institutiilor publice reprezentand puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, autoritatilor publice locale, mediului de afaceri si societatii civile.