Mercurul termometrelor a urcat vineri dupa-amiaza, la Miercurea Ciuc, pana la 32 de grade Celsius, aceasta valoare fiind cu 0,7 grade mai mica decat maxima absoluta a lunii iunie, care s-a inregistrat in anul 1962 si a fost de 32,7 grade Celsius, anunta Agerpres.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Local Sibiu, Gyorfi Zoltan, a declarat ca temperatura de 32 de grade Celsius este mai mare cu aproape zece grade decat maxima zilei de joi, care a fost de 24,3 grade Celsius. Minima zilei de vineri, la Miercurea Ciuc, a fost de 9 grade Celsius, dupa care temperatura a crescut pana la 32 de grade.

Potrivit lui Gyorfi Zoltan, fenomenul este unul obisnuit, daca luam in considerare faptul ca este vorba de un val de caldura care vine din Africa de Nord, dar este neobisnuit intrucat cresterea de temperatura s-a inregistrat de la o zi la alta.

Valul de caldura a creat un disconfort si bolnavilor cronici, la statiile de ambulanta din Harghita fiind inregistrate mai multe solicitari decat de obicei.

Seful Serviciului de Ambulanta Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat ca s-au inmultit cazurile de hipertensiune, crize cardiace, cefalee si agitatie psihomotorie.

Prognoza arata ca, in urmatoarea perioada, in zona temperaturile vor scadea usor si se vor inregistra precipitatii.