Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferica accentuata si disconfort termic accentuat pentru acest weekend. In intervalul 17 iunie, ora 16:00 - 18 iunie, ora 9:00, vremea va fi caniculara in cea mai mare parte a tarii, cu maxime termice cuprinse intre 35 si 37 de grade Celsius. Instabilitatea atmosferica va fi deosebit de accentuata in Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, precum si in nordul Moldovei. Vor fi frecvente descarcari electrice, intensificari de vant cu aspect de vijelie, va cadea grindina, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20...30 l/mp), informeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

Cod galben de furtuniFoto: ANM

In intervalul 18 iunie, ora 9:00 - 19 iunie, ora 9:00, in sud-vestul, centrul si nord-estul tarii, precum si in zona montana instabilitatea atmosferica va deveni deosebit de accentuata. Vor fi averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de vant cu aspect de vijelie si va cadea grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 15...20 l/mp si izolat 30...40 l/mp.

In restul teritoriului, astfel de fenomene se vor manifesta temporar si pe spatii restranse.

In regiunile sudice, vremea se va mentine caniculara, cu maxime in jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge frecvent si local va depasi pragul critic de 80 de unitati in zonele de campie si podis. In noaptea de sambata spre duminica, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopti tropicale.

Precipitatiile prognozate pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar in concentratii reduse, mai precizeaza meteorologii.