Constantin Balaceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, s-a retras marti din orice activitate a institutiei, informeaza NewsIn.

Decizia a fost luata desi Stolnici declarase ca nu se simte vinovat de acuzatia ca ar fi colaborat cu Securitatea.

Astfel, Stolnici a prezentat o declaratie scrisa prin care a anuntat ca se retrage din activitatile Academiei.

O serie de articole publicate in presa l-au acuzat pe Constantin Balaceanu Stolnici ca ar fi furnizat Securitatii o schita a apartamentului fostului director al postului de radio Europa Libera, Vlad Georgescu, si ar fi participat astfel la presupusa asasinare a jurnalistului.

In urma acestor dezvaluiri, Academia i-a cerut lui Stolnici sa prezinte un punct de vedere scris. Intr-o scrisoare publicata pe site-ul Academiei, Stolnici ca nu a avut nici o legatura cu presupusa asasinare a lui Georgescu, dar si ca acesta din urma si un alt jurnalist de la Europa Libera, Neculai Constantin Munteanu, erau informatori ai Securitatii.

"Ipoteza complotului impotriva lui Vlad Georgescu este neverosimila, dat fiind faptul ca acesta era un agent cert al Securitatii noastre, infiltrat acolo pe langa multi altii, printre care si unul din criticii mei, Neculai Constantin Munteanu", afirma Stolnici in scrisoare.

Stolnici a precizat in scrisoare si ca a colaborat cu "serviciile secrete romane in epoca Ceausescu" datorita "caracterului special" al cercetarilor sale stiintifice si al relatiilor internationale pe care si le facuse prin corespondenta.