Presedintele Klaus Iohannis afirma, in martie 2016, ca sustinea "initierea demersurilor de constituire a unei grupari navale multinationale", in cadrul reafirmarii valentelor strategice NATO in zona Marii Negre, dupa un proiect MApN privind crearea unei "flotile", prezentat de Guvern in ianuarie, potrivit Mediafax.

Pe 3 martie 2016, presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au fost prezenti la prezentarea bilantului Ministerului Apararii Nationale pe anul 2015.

Cu aceasta ocazie, presedintele Klaus Iohannis declara, conform stenogramei discursului, publicata pe site-ul Presedintiei: "Romania sustine intarirea rolului Aliantei Nord Atlantice in domeniul apararii colective si acordarea unei atentii sporite atat provocarilor de pe flancul estic, in mod deosebit din regiunea Marii Negre, cat si celor de pe flancul sudic. Valentele strategice ale zonei Marii Negre pentru NATO vor trebui reafirmate si concretizate prin initierea demersurilor de constituire a unei grupari navale multinationale". In ianuarie 2016, pe site-ul Guvernului Romaniei figura un proiect denumit "Lansarea initiativei pentru constituirea unei Grupari navale NATO in Marea Neagra, denumita generic Flotila Aliata in Marea Neagra / Black Sea Flotilla".

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat marti, cu ocazia reuniunii ministrilor Apararii din statele NATO, ca sunt analizate modalitati de consolidare a capacitatilor militare in zona Marii Negre. "Cautam solutii pentru suplimentarea prezentei in regiunea Marii Negre. Am suplimentat deja prezenta prin patrule aeriene, prin masuri de asigurare, o prezenta navala mai intensa si mai multe exercitii. Dar ne gandim ce mai putem face. Discutam si abordam o propunere a Romaniei privind furnizarea cadrului si bazei pentru o brigada care apoi va putea organiza si facilita activitatile NATO in regiune, inclusiv prin exercitii si prin masuri de garantare a securitatii", afirma Stoltenberg.

Declaratiile lui Stoltenberg au atras reactia Rusiei. Marea Neagra "nu este in spatiul maritim al NATO si nu are nicio legatura cu Alianta. Din ceea ce stim noi, NATO analizeaza deja posibilitatea unei prezente in zona Marii Negre, ca reactie la solicitari formulate de unele tari, in principal de Romania. Daca se va lua decizia de creare a unei forte navale permanente, sigur ca acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru ca nu este o mare a Aliantei Nord-Atlantice. Nu cred ca o astfel de hotarare ar conduce la imbunatatirea relatiilor Rusia-NATO", a afirmat Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi ca atat el, cat si presedintele Rosen Plevneliev se opun initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra. "Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar in cazul unui aflux puternic de refugiati", a declarat Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com. Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunta ca Bulgaria sustine suplimentarea capacitatilor NATO in Marea Neagra. "Bulgaria poarta discutii cu Romania si Turcia. Se discuta despre suplimentarea capacitatilor militare in zona Marii Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacitatilor militare in zona Marii Negre", declara Daniel Mitov la Bruxelles.