Ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, a apreciat miercuri ca "Marea Neagra este pe punctul de a deveni o linie de demarcatie intre Occident si Rusia", potrivit unui comunicat al Ambasadei Romaniei la Washington,potrivit Agerpres.

Maior a participat la conferinta "Black Sea Energy and Security", organizata de Atlantic Council, fiind vorbitor in cadrul panelului "The Changing Military Balance in the Black Sea".

In cadrul evenimentului au fost evaluate provocarile actuale ale contextului de securitate din regiunea Marii Negre.

Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul ca, din punct de vedere istoric, Marea Neagra a fost dominata militar fie de Imperiul Otoman, fie de Rusia, insa aceasta situatie s-a schimbat in anii '90, releva comunicatul mentionat.

"Ceea ce speram pentru viitorul Marii Negre este cooperarea la nivel politic; respectarea dreptului international, inclusiv libertatea de navigatie; un spatiu in care statele sunt libere sa isi aleaga optiunile lor de politica externa si in care aspiratiile oamenilor de a trai o viata mai buna in societati democratice si libere sunt indeplinite; o securitate energetica sporita si o mai mare conectivitate in jurul bazinului Marii Negre", a afirmat ambasadorul roman la Washington.

"Marea Neagra este pe punctul de a deveni o linie de demarcatie intre Occident si Rusia", considera Maior, citat in comunicat. Potrivit aceleiasi surse, el a aratat ca se remarca o crestere a capacitatilor militare rusesti in zona largita a Marii Negre: in regiunile separatiste din Georgia si in regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate si instabilitate.

"Romania este o tara aflata in prima linie, un rol de neinvidiat pe care tara noastra l-a mai avut. De aceasta data, datorita faptului ca suntem membru NATO si UE, regiunea Marii Negre a castigat mai multa atentie la nivel strategic si, in consecinta, aliatii iau in considerare o prezenta regulata, multinationala a NATO in Marea Neagra, in conformitate cu dreptul international. Parteneriatul si contributia SUA la aceste masuri raman extrem de importante pentru a face din Marea Neagra o regiune mai sigura. "European Reassurance Initiative" este o dovada a implicarii SUA si dorintei sale de a sprijini securitatea aliatilor", a declarat George Cristian Maior.

Ambasadorul roman a aratat ca Romania isi dovedeste, la randul sau, implicarea, alocand 2% din Produsul Intern Brut pentru aparare incepand din 2017. "In acelasi timp, Aliatii intaresc dialogul politic si cooperarea cu Georgia, Ucraina si Moldova, state care au nevoie de asistenta pentru a face fata provocarilor la adresa securitatii", a mai precizat Maior.