Doua organizatii majore pentru sanatate din Marea Britanie au cerut guvernului de la londra sa dezincrimineze drogurile ilegale, argumentand ca “razboiul impotriva drogurilor” a esuat, scrie The Telegraph.

Mai multe state americane aproba legalizarea marijuaneiFoto: Agerpres

Societatea Regala pentru Sanatate Publica (RSPH) si Facultatea pentru Sanatate Publica (FPH) au spus ca incriminarea drogurilor duce la un rau mai mare pe termen lung pentru ca utilizatorii sunt exclusi din educatie si de pe piata muncii si sunt expusi la si mai multe droguri in inchisoare.

Raportul celor doua organizatii, “Trecerea la o noua abordare a drogurilor”, face apel la transferarea politicii privind drogurile de la ministerul de interne la ministerul sanatatii, dar argumenteaza si ca traficantii ar trebui pusi sub acuzare in continuare.

In sprijinul organizatiilor citate a venit si un comisar de politie care a spus ca lupta impotriva consumului de droguri epuizeaza “resursele limitate” ale fortelor de politie si ale tribunalelor.

RSPH si FPH, care au facut campanie si pentru taxarea zaharului si pentru restrictionarea fumatului in public inainte ca masurile sa fie introduse, au influentat de mai multe ori in trecut politicile guvernului.

Ambele au spus ca, in termeni de sanatate publica, politica Regatului Unit in privinta drogurilor a esuat.

Raportul lor a fost insotit de un sondaj efectuat pe mai mult de 2.000 de adulti, potrivit carora 56% dintre ei sunt de acord ca utilizatorii de droguri sa fie trimisi la tratament, nu in fata instantei.

Sub un sfert dintre respondenti au fost de parerea contrara.

Raportul a fost sustinut si de fostul consilier guvernamental in privinta drogurilor, profesroul David Nutt de la Imperial College London. Acesta a spus ca abordarea “de a pune orbeste sub acuzare consumatorii de droguri” pana la urma pune si mai multe cheltuieli in carca platitorului de taxe.