Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) anunta, intr-un comunicat, ca a sanctionat institutia primarului din Sibiu cu amenda contraventionala in valoare de 500 de lei din cauza ca a refuzat sa promoveze "investitii de infrastructura (apa potabila, canalizare, drumuri etc.) pentru grupul vulnerabil reprezentat de comunitatea de romi, respectiv sugestia (directionarea) institutiei primarului Sibiului pentru comunitatea roma de a se muta in zona rurala a judetului Sibiu".

Mai exact, ar fi vorba despre secretarul primariei Sibiu, Dorin Ilie Nistor, care a explicat intr-o adresa institutiei Prefectului de ce nu poate face investitii in zona, sugerand ca "o solutie ar fi incercarea de a directiona comunitatea spre zona rurala a judetului, unde fiecare sa intemeieze o gospodarie si sa beneficieze de rezultatul muncii lor".

Dorin Ilie Nistor a dat aceste raspunsuri intr-o cerere a prefectului Sibiului de a dezvolta un plan de masuri pentru a asigura facilitati servicii de canalizare drum si apa pentru o comunitate de romi din cartierul Turnisor. Secretarul primariei i-a raspuns prefecturii ca "sursa de alimentare cu apa si canalizarea sunt aspecte care nu pot fi rezolvate pentru ca ocupa ilegal o zona".

Tot in sedinta de miercuri, 15 iunie, CNCD a sanctionat mai multe institutii din Pitesti pentru "neaccesibilizarea cladirilor si a toaletelor din incinta lor, cat si neasigurarea unor locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii". Au fost amendate cu 6000 de lei urmatoarele institutii: Hotelul Muntenia din municipiul Pitesti, Sectia de Politie nr. 1 din Pitesti, Sectia de Politie nr. 3 din Pitesti si Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti. Judecatoria Pitesti, sanctionata si ea de CNCD, primise deja o sanctiune cu amenda contaventionala din partea Inspectiei Sociale din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei sociale si Persoanelor Varstnice, se mai arata in comunicat.

Tot in sedinta de miercuri, CNCD a sanctionat pentru discriminare cu amenda contraventionala in valoare de 5000 de lei un angajat al Prefecturii Calarasi pentru afirmatia “Cioara puturoasa, du-te la munca!”, facuta si la adresa colegei, consilier pe problematica romilor.