Presedintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, la Sofia, autoritatilor bulgare sa gaseasca solutii pentru introducerea studierii limbii romane ca limba materna in scolile din Bulgaria, informeaza Mediafax.

Klaus Iohannis si Rosen PlevnelievFoto: Presidency.ro

"Am solicitat partii bulgare sa identifice solutii pentru adoptarea programelor de invatamant privind studierea limbii romane ca limba materna in scolile din Bulgaria. Aceasta diferenta intre scoala in limba materna si scoala cu limba de predare intensiv este o deosebire care pentru cei care sunt in cauza este enorma, si pentru cei care nu sunt in cauza, este un pic mai greu de explicat. Pur intamplator, eu inteleg foarte bine aceasta diferenta si sper sa avem limba romana ca limba materna de predare", a declarat Iohannis, la intalnirea cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Bulgaria.

Presedintele a mai spus ca, pana la concretizarea acestei solicitari, o alternativa ar putea fi derularea cursurilor non-curriculare de limba romana, sprijinite de statul roman, in cladiri dedicate scolilor din comunitatile de romani.

"Cunosc solicitarile facute de membrii comunitatii romanesti din Bulgaria privind renuntarea la diferentierea dintre <> si roman cand aceasta se refera la cetatenii bulgari care au ca limba materna limba romana. Romania sustine acest demers, iar la nivel diplomatic exista o preocupare constanta a statului roman pentru promovarea drepturilor si intereselor comunitatilor romanesti din Bulgaria", a mai spus seful statului.