Sindicalistul Liviu Luca a fost trimis, miercuri, in judecata de procurorii DIICOT Ploiesti alaturi de alti sapte inculpati, intr-un dosar care vizeaza mai multe infractiuni, intre care constituire de grup infractional organizat, delapidare si spalare de bani, informeaza Agerpres. Liviu Luca este acuzat in acest dosar ca si-a insusit in mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuinte.

Liviu Luca (foto arhiva)Foto: AGERPRES

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei inculpatii Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Supeala, Zizi Anagnastopol, Mircea Baicoianu si Nicolae Sprintaru, acuzatiile fiind cele de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, spalare de bani si complicitate la spalare de bani.

Procurorii spun ca, in perioada anilor 2005 - 2009, Liviu Luca a initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta Petromservice SA) pentru ca acestea sa fie folosite pentru construirea "Ansamblului de locuinte si anexe gospodaresti' situat in Paulesti, judetul Prahova.

La grupul infractional au aderat si inculpatii Zizi Anagnastopol, director economic in cadrul SC PSV Company SA, Sorin Mihai, director general, Gheorghe Supeala, director general, Gheorghe Stan, director economic in cadrul SC Edilconst SA, si Radu Florea, director general al societatii.

"S-a retinut ca inculpatul Luca Liviu a putut desfasura activitatea infractionala datorita faptului ca acesta controla atat Asociatia Salariatilor din cadrul SNP Petrom S.A., precum si SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), Presedinte al Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al actionarului majoritar in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA)", se arata in documentul citat.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca, in perioada 17.07.2005 - 27.02.2009, reprezentantii SC PSV Company SA, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai si Gheorghe Supeala, au virat in mod nelegal catre SC Edilconst SA, in interesul lui Liviu Luca, suma de 14.649.762,73 lei, reprezentand lucrari de constructii executate la "Ansamblu sediu social si anexe SC Profesional Corpconsult SA - Paulesti' - Paulesti'. In acest fel, PSV Company a fost prejudiciata cu suma de 14.649.762,73 lei.

"De asemenea, s-a retinut ca membrii grupului infractional, prin actele ulterioare pe care le-au indeplinit, au incercat sa disimuleze faptul ca inculpatul Luca Liviu este adevaratul beneficiar al constructiei", spun procurorii.

Inculpatul Mircea Baicoianu este acuzat ca in perioada 2007-2009, in calitate de director al Diviziei Constructii din cadrul SC PSV Company SA, a contribuit la delapidarea sumei de 7.489.143,88 lei din bugetul societatii, in interesul lui Liviu Luca.

Concret, contributia lui a constat in avizarea unui numar de 33 facturi fiscale si ulterior achitarea contravalorii acestora catre societatea care a executat lucrarile de constructii la 'Ansamblul sediu social si anexe SC profesional Corpconsult SA - Paulesti', al carui adevarat beneficiar a fost Luca.

Conform comunicatului, in sarcina inculpatului Nicolae Sprintaru s-a retinut ca, in perioada 30.03.2007-30.06.2008, in calitate de economist in cadrul SC PSV Company SA, a avizat in mod nelegal si fara niciun document justificativ 21 facturi fiscale in valoare de 4.187.340,78 lei. Facturile in cauza erau emise de catre societatea care a executat lucrarile de constructii la 'Ansamblul sediu social si anexe SC Profesional Corpconsul SA - Paulesti'.

Dosarul a fost inaintat Tribunalului Prahova, iar procurorii au dispus masuri asiguratorii in cauza.

Liviu Luca a fost retinut in luna februarie, in urma unor perchezitii, insa instanta nu a admis propunerea DIICOT de arestare preventiva, plasandu-l pe inculpat sub control judiciar.