Premierul Dacian Ciolos efectueaza o vizita de lucru in Canada in perioada 14-15 iunie, informeaza Guvernul. Potrivit acestuia, un obiectiv major al vizitei este discutarea problematicii vizelor pentru cetatenii romani. In cadrul vizitei, sunt programate intrevederi cu premierul canadian Justin Trudeau, cu presedintii Senatului, George J. Furey, si al Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum si cu Guvernatorul General al Canadei, David Johnston. Este prima intrevedere bilaterala romano-canadiana la nivel de prim-ministru din ultimii zece ani.

Programul include si o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Canada.

"Un obiectiv major al vizitei este discutarea problematicii vizelor pentru cetatenii romani la nivelul politic al dialogului romano-canadian, in complementaritate cu formatul tripartit Romania-Canada-Comisia Europeana. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atat din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cat mai ales din cea a pregatirii semnarii, aplicarii si ratificarii, in urmatoarele luni, a Acordului economic si comercial cuprinzator UE-Canada (CETA)", precizeaza Guvernul.

Acesta mai arata ca vizita se circumscrie interesului comun pentru dezvoltarea relatiilor politice bilaterale si a legaturilor interumane dintre Romania si Canada si pentru valorificarea oportunitatilor de cooperare dintre cele doua state, inclusiv in perspectiva consolidarii relatiilor dintre Uniunea Europeana si Canada.

Vizita marcheaza prima intrevedere bilaterala romano-canadiana la nivel de prim-ministru in ultimii zece ani. De asemenea, va fi prima primire a unui prim-ministru de la instalarea in octombrie 2015 a guvernului liberal canadian condus de Justin Trudeau, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Dintre statele membre UE, Romania si Bulgaria sunt singurele fata de care Canada mentine regimul de vize. Romania a renuntat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurta sedere pentru cetatenii canadieni, conformandu-se reglementarilor in materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politica si economica dintre UE si Canada, aprofundata, pe baze superioare, este avut in vedere pentru sfarsitul lunii octombrie 2016.