Romania pledeaza pentru o prezenta a NATO "robusta, de descurajare" si pozitionata "proportional" pe flancul estic al Aliantei, ca raspuns la actiunile Rusiei, a declarat marti presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau italian Sergio Mattarella.

Presedintele italian Sergio Mattarella, primit de Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"In perspectiva Summitului NATO de la Varsovia, am prezentat argumentele consistente ale partii romane in sensul asigurarii unei prezente a NATO robuste, de descurajare, pozitionata in mod proportional pe intregul flanc estic al Aliantei, ca raspuns la actiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate in zona Marii Negre", a spus seful statului, citat intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Pe agenda discutiilor a figurat si situatia din Ucraina, context in care Klaus Iohannis a reafirmat pozitia Romaniei "potrivit careia sanctiunile Uniunii Europene pentru Rusia trebuie mentinute pana la implementarea deplina a Acordurilor de la Minsk".

Iata mai jos declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

  • "Imi face o deosebita placere sa il am astazi alaturi de mine pe Presedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, caruia ii multumesc pentru ca a acceptat invitatia de a veni in Romania, invitatie pe care am lansat-o anul trecut, cand am vizitat Italia. Domnule Presedinte, bine ati venit in Romania!
  • Am avut astazi, cu omologul meu, convorbiri consistente, in spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent intre Romania si Italia si al relatiei cu totul speciale pe care tarile noastre o impartasesc. Vorbim despre o relatie marcata de prezenta unei comunitati romanesti foarte importante in Italia si a unei insemnate comunitati italiene, in cea mai mare parte comunitate de afaceri, in Romania, care se adauga minoritatii italiene istorice din tara noastra.
  • Ii multumesc si pe aceasta cale Presedintelui Mattarella pentru ca este un interlocutor deschis problematicii comunitatii romanesti din Italia si una dintre vocile influente care incurajeaza permanent  procesul de integrare al acesteia, cu mentinerea identitatii romanesti.
  • Din aceasta perspectiva, in cadrul convorbirilor am subliniat necesitatea continuarii eforturilor comune de sprijinire a comunitatii romanesti din Italia si de crestere a participarii romanilor la viata sociala, dar si politica din Peninsula.
  • In paralel, trebuie sa ne continuam eforturile pentru pastrarea identitatii lingvistice si culturale a comunitatii romanesti, precum si pentru valorificarea potentialului economic foarte important al acesteia in relatia bilaterala.
  • De asemenea, am convenit astazi ca un alt obiectiv comun prioritar este sa ducem cooperarea economica la un nou nivel. Schimburile comerciale au atins deja, la sfarsitul anului 2015, o valoare record de peste 13 miliarde euro, Italia fiind al doilea partener comercial al Romaniei.
  • Am stabilit totodata ca este foarte importanta cresterea investitiilor italiene in Romania, in special in sectoare cu valoare de antrenare mare pentru ansamblul economiei.
  • De aceea, voi participa astazi, impreuna cu domnul Presedinte, la deschiderea unui Forum Economic romano-italian dedicat promovarii participarii investitorilor italieni la dezvoltarea economiei romanesti, la care vor lua parte multe firme italiene interesate.
  • Am discutat pe larg si temele actuale de pe agenda europeana si internationala si va asigur ca exista o mare similitudine a pozitiilor noastre privind o serie de teme centrale.
  • Astfel, am discutat despre viziunile Romaniei si Italiei in privinta continuarii constructiei si integrarii europene. Statele noastre sunt profund interesate intr-o consolidare a proiectului nostru european, pentru asigurarea securitatii si prosperitatii cetatenilor nostri.
  • Am avut un schimb de opinii extrem de interesant legat de dezvoltarea relatiilor Uniunii cu vecinatatea sa, si atat Presedintele Mattarella, cat si eu suntem de acord in privinta caracterului complementar al dimensiunilor sudica si estica.
  • Astfel, am reiterat sprijinul Romaniei pentru viitorul european al Republicii Moldova si pentru continuarea procesului de reforma in spirit european. M-am bucurat sa constat ca si omologul meu italian considera necesara acordarea unui sprijin activ din partea Uniunii Europene in aceeasi directie.
  • Am discutat si despre situatia din Ucraina si am reamintit pozitia Romaniei potrivit careia sanctiunile Uniunii Europene pentru Rusia trebuie mentinute pana la implementarea deplina a Acordurilor de la Minsk.
  • In perspectiva Summitului NATO de la Varsovia, am prezentat argumentele consistente ale partii romane in sensul asigurarii unei prezente a NATO robuste, de descurajare, pozitionata in mod proportional pe intregul flanc estic al Aliantei, ca raspuns la actiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate in zona Marii Negre.
  • Am discutat si despre provocarea migratiei si am reamintit pozitia Romaniei pe acest dosar, subliniind importanta gasirii unor raspunsuri eficiente, care nu pot fi decat unele asumate impreuna.
  • Romania este solidara cu eforturile Italiei si am prezentat contributia substantiala a tarii noastre pentru gestionarea acestui fenomen.
  • Am sustinut in acest context si importanta prezervarii functionalitatii Spatiului Schengen si am reiterat interesul Romaniei pentru aderarea la Schengen, care va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Multumesc Italiei si domnului Presedinte pentru reconfirmarea sprijinului sau constant in acest sens!
  • O concluzie evidenta a intalnirii este ca actualele legaturi, de ordin afectiv, dar si pragmatic, de veritabil Parteneriat Strategic dintre cele doua tari, sunt mai puternice ca oricand, mai ales in actualul context complex la nivel european.
  • Vizita Presedintelui Mattarella este pentru mine o confirmare a faptului ca relatia dintre Romania si Italia va ramane una privilegiata si se va consolida in continuare, in spiritul puternicei traditii de prietenie si colaborare care ne leaga.