Peste 788.000 de fermieri au primit deja mai mult de miliard de euro din platile europene de peste 1,6 miliarde de euro, iar in zilele acestea intra la plata fermierii mari care sunt controlati ani de an, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Realitatea TV.

"Peste 788.000 de fermieri au primit deja platile directe din 880.000, iar ca suma platita, din cele 1,6 miliarde de euro, avem peste un miliard si ceva, respectiv 255 milioane de euro in noiembrie ca plati in avans, iar diferenta din 8 aprilie. Mai sunt insa doua categorii de fermieri care nu si-au primit banii si este vorba de fermierii mari care sunt controlati an de an. Este aici o problema pe care trebuie sa o rezolvam in anii urmatori. (...) dar o buna parte au fost platiti, iar ceilalti vor intra zilele acestea la plata, sigur incet cu incetul, nu toti in aceeasi zi. Mai este o categorie de fermieri care nu si-au primit platile, respectiv cei din domeniul zootehnic", a spus Irimescu, citat de Agerpres.

In opinia sefului de la MADR, cei mai afectati de intarzierea subventiilor au fost fermierii mari, care au de la cateva sute de hectare in sus, nu fermierii mici.

"Cei mai afectati sunt fermierii cu ferme mari, adica cei cateva mii, care detin de la cateva sute de hectare in sus, pentru ca ei avut de cumparat inputuri substantiale si au avut credite, insa fermierul adevarat nu este neaparat in asteptarea acestor bani, dar sunt de acord ca este un venit important si trebuie sa intre mai rapid banii in cont", a explicat ministrul Agriculturii.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat pe 8 iunie ca a autorizat la plata aproape 800.000 de fermieri, iar suma virata in conturile acestora pentru Campania 2015 depaseste 1,2 miliarde de euro in doua luni de la debutul platilor.