Doua focare de rujeola cu 13 copii au fost confirmate in judetul Arad, dupa ce alte doua focare au fost inchise in urma cu cateva zile, medicii atragand atentia ca in toate cazurile copii sunt nevaccinati sau au fost vaccinati incomplet.

VaccinFoto: MorgueFile.com

In municipiul Arad, toate cazurile sunt pe aceeasi strada, in cadrul unei comunitati de rromi, transmite Mediafax.

"In acest moment, in judetul Arad mai evolueaza doua focare de rujeola, un focar cu trei cazuri, la Galsa, la copii cu varsta intre 1 an si 6 ani, si un focar in municipiul Arad cu 10 cazuri confirmate, la copii cu varsta intre 10 luni si 16 ani. La copiii din Galsa, la doua din cele trei cazuri au ceva antecente vaccinale, adica o singura doza din cele doua, un caz nu are deloc, iar copii care fac parte din focarul din municipiul Arad majoritatea sunt nevaccinati", a declarat Mediafax, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Arad, medicul Mihaela Citu.

Conform medicilor, rujeola este o boala a copilariei care poate fi preventiva prin vaccinare. Pentru imunizarea la rujeola e nevoie de doua doze de vaccin ROR.

Cei mai multi dintre copiii bolnavi nu au fost vaccinati deloc, in vreme ce altora li s-a facut doar o doza si sunt vaccinati incomplet. De altfel, una din primele masuri luate de medici a fost sa-i verifice pe colegii copiilor cu rujeola, iar cei neimpunizati vor fi si ei vaccinati, in conditiile in care Aradul e pe la capatul topului ratei de vaccinare.

Medicii DSP Arad deruleaza mai multe campanii de promovare a vaccinarii si au apelat si la mediatorii sanitari in cazul comunitatii de rromi pentru a recupera cat mai multi restantieri la vaccinare.

In judet mai exista alte doua suspicuni, in comuna Zabrani si in municipiul Arad. Alte doua focare au fost inchise in localitatile Zarand si Covasant.