Parintele Constantin Necula a declarat sambata, la Deva, ca este un sustinator al subscriptiei publice cu ajutorul careia statul roman intentioneaza sa cumpere opera lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului".

Constantin NeculaFoto: Captura YouTube

"Tin tare mult la asta pentru ca eu cred ca trebuie sa le luam "Cumintenia" inapoi. Poate ca e un simbol de reintoarcere catre tara a lucrului care, altadata, ne caracteriza. Noi eram un popor - nu cel mai cuminte popor, ca am fost bezmetici totdeauna - dar cu foarte multa evlavie la cumintenie. Poate ca daca aducem inapoi simbolul, ne vine si continutul cuminteniei. Si apoi, eu nu pot sa-mi las prietenii la nevoie, iar Brancusi este prietenul meu. M-a crescut de cand eram mic. Ii datorez lui Brancusi enorm de mult si nu vreau sa raman dator batranului cu nimic", a spus parintele Necula, citat de Agerpres.

Subscriptia publica nationala lansata de Ministerul Culturii pentru achizitionarea operei "Cumintenia Pamantului" se va derula pana pe 30 septembrie. Statul spera sa adune in acest mod 6 milioane de euro de la persoane fizice si juridice, bani la care va adauga 5 milioane de euro pentru a strange suma necesara cumpararii operei lui Brancusi.

Prezent la manifestarea civica "Premiantii fara premii", organizata de societatea civila din Deva pentru a recompensa simbolic oamenii de valoare ai Romaniei, parintele Necula a spus ca romanii trebuie sa fie bucurosi pentru ca Romania este o tara frumoasa si ca daca vor cere mai mult, atunci Dumnezeu le va darui mai mult.

"A fi roman este o demnitate, si inca una care vine de sus. Aici nu e vorba de nationalism, e vorba sa ne stim valoarea. (...) Romanii trebuie sa dovedeasca tot timpul ca vor mai mult si Dumnezeu le va darui. Sunt convins ca va fi asa", a spus parintele Necula.

Intrebat cum catalogheaza pelerinajul romanilor la mormantul Parintelui Arsenie Boca, de la Manastirea Prislop, parintele Necula a aratat ca acesta poate fi caracterizat ca "o nevoie de sfintenie" a oamenilor.

"Stim bine ca parintele e unul dintre prietenii poporului roman, daca nu printre cei mai mari prieteni ai poporului roman. Eu ma bucur ca romanii au onoarea condusa de sfinti, nu de oameni", a afirmat parintele Constantin Necula.

Aproape 200 de oameni au luat parte sambata, in centrul municipiului Deva, la premierea simbolica a parintelui Constantin Necula in cadrul campaniei civice "Premiantii fara premii". Cei prezenti l-au aplaudat indelung pe invitat, iar Episcopia Devei si Hunedoarei i-a daruit o icoana a Maicii Domnului.

"Parintele Constantin Necula nu este orice preot. El se straduieste sa rascumpere vremea primita ca dar de la Dumnezeu. Face asta ducand un mecenat, o lupta de aparare a valorilor morale intr-o societate in care ele par sa se dilueze tot mai mult, de la o zi la alta. El pune intr-o lumina corecta societatea si biserica, o parte a societatii in care traim", a declarat Dan Terteci, unul dintre organizatorii campaniei "Premiantii fara premii".

Parintele Necula a fost felicitat de catre toti cei prezenti, oamenii asezandu-se la coada pentru a-i strange mana si pentru a fi binecuvantati de acesta.

In final, parintele a primit din partea organizatorilor campaniei o diploma semnata de cei prezenti in piata publica, o insigna cu insemnele campaniei si un buchet de flori in culorile drapelului national.

Autor a numeroase studii, articole si coautor al altor numeroase lucrari de specialitate, parintele Constantin Necula se afla printre conferentiarii cei mai populari si indragiti din Romania.