Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca va propune mentinerea dispozitiei privind reducerea pedepsei pentru detinutii care au scris carti, insa pozitia Ministerului Justitiei va fi sa se reintoarca la textul asa cum a fost el formulat atunci cand Legea 254/2013 a fost elaborata, respectiv ca beneficiul primit pentru toate lucrarile este de 20 de zile.

"O decizie formal vorbind nu a fost luata, insa am sa dau o stire. (...) Pentru ca nu am gasit argumente suficiente pentru abrogare din partea institutiilor cu care lucram, vom mentine aceasta dispozitie si stirea pe care o dau este ca cel mai probabil - eu trebuie sa depun acest proiect guvernului, pozitia Ministerului Justitiei va fi sa se reintoarca la textul asa cum a fost el formulat atunci cand Legea 254/2013 a fost elaborata. Si textul guvernului atunci spunea ca beneficiul primit pentru toate lucrarile, pentru lucrari stiintifice, deci asta inseamna pentru toate lucrarile, este de 20 de zile. Cum timpul este scurt, nu avem timp sa facem un studiu de impact elaborat, cel mai probabil acesta va fi textul pe care Ministerul Justitiei il va pune pe masa Guvernului, urmand ca procedura sa fie mai riguroasa'', a detaliat ministrul Justitiei.

Ea explica ca, de la momentul la care Guvernul prin ordonanta a decis suspendarea, s-a inceput sa se lucreze intr-un grup de lucru din care au facut parte si reprezentanti ai sistemului judiciar, ai CSM-ului care s-au opus abrogarii, si cu Ministerul Educatiei, in masura in care verificarea caracterului stiintific nu poate fi facut altfel decat prin structuri ale acestui minister.

"Validarea caracterului stiintific trebuie sa fie facuta pentru lucrari stiintifice scrise in penitenciar la fel ca pentru lucrari stiintifice scrise in afara penitenciarului. Am avut aceste discutii si exista o opinie conturata cum ca, in fine, avem un procedeu care va fi mai riguros pentru controlul stiintificitatii, in sensul ca daca pana acum iti trebuia numai semnatura unui conferentiar sau a unui profesor universitar care sa ateste ca tema este relevanta pentru un domeniu, dupa care nimeni nu mai controla lucrarea ca atare, noi acum vom introduce si un control de stiintificitate a lucrarii odata ce a fost elaborata'', precizeaza Pruna.

Ministrul Justitiei a adaugat ca sunt penitenciare, printre care cel de la Iasi, unde s-au scris numai doua lucrari in toti acesti ani pe textul de lege si pe procedura care au fost in vigoare.

"Doua lucrari - una scrisa de un profesor universitar si una scrisa de un avocat -, pentru ca acolo conducerea penitenciarului a spus celor care voiau sa scrie: 'Vrei sa scrii? Atunci, scrii pe foi stampilate de penitenciar, semnate de penitenciar, scrii in sala de lectura sau in biblioteca sub supravegherea educatorilor si in clipa in care ai terminat de scris, lasi manuscrisul in acea sala si mai vii a doua zi si continui sa scrii'. Si inca o data, chiar si in conditiile acelui cadru legislativ, in Penitenciarul Iasi, care nu e deloc un penitenciar mic, s-au scris doua lucrari. Sunt alte penitenciare unde nu s-a scris nicio lucrare, urmandu-se la fel o procedura riguroasa. Si sunt penitenciare pe care nu vreau sa le numesc, le stiti pentru ca am dat lista publicitatii, unde s-au scris peste 150 de lucrari pentru ca se lasa manuscrisul seara la dispozitia persoanei aflate in detentie. Bun..., ceva se intampla, ca peste noapte lumea scria foarte mult", spune ea.