Presedintele Klaus Iohannis anunta pe pagina sa de Facebook ca a lansatportalul RomaniaEducata.eusi invita romanii sa completeze formularul de consultare online, "menit sa identifice posibile solutii de adaptare a educatiei romanesti la tendintele nationale si globale la orizontul anului 2030".

Portalul Romania EducataFoto: Presidency.ro

"In 2016 va propun sa construim impreuna o viziune si un set de obiective de tara pe masura ambitiilor noastre ca stat modern. Ele vor fi urmate in 2017 de o strategie si un plan operational care sa ilustreze traseul pentru a ajunge unde ne-am propus. Demersul se va finaliza in 2018, cand, prin promovarea un mix legislativ coerent, sa dam tot impreuna startul reformei pentru 'Romania Educata'", afirma seful statului in mesajul sau.

Scenariile rezultate din consultarea de RomaniaEducata.eu "vor fi din nou supuse unei consultari publice, in functie de rezultatul careia principalele scenarii alese de respondenti vor fi asamblate intr-o viziune unitara."

Despre Romania Educata, potrivit site-ului propriu:

"'Romania educata' este proiectul national al Presedintelui Romaniei si reprezinta inceputul reasezarii societatii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazata pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate.

In acest sens, in perioada 2016-2018, Administratia Prezidentiala deruleaza o ampla dezbatere publica privind educatia si cercetarea din Romania, structurata in trei etape:

Prima etapa (2016-2017) va fi dedicata unei dezbateri ce isi doreste sa antreneze intreaga societate in construirea unei viziuni pe termen lung privind sistemul national de educatie si cercetare, viziune care sa sprijine apoi identificarea optiunilor strategice ale Romaniei si transformarea lor in obiective de tara.

Viziunea 'Romania educata' va oferi o imagine dezirabila si realista asupra sistemului de educatiei din Romania, o imagine pe care ne-o asumam ca reper al reformei sistemului si al transformarii Romaniei. Abordarea utilizata pentru constructia viziunii este de una de tip foresight, respectiv:

Participativa, cu implicarea expertilor, actorilor cheie si a societatii in general;

Prospectiva, vizand anticiparea si racordarea la tendintele si transformarile din societate;

Sistematica - prin utilizarea unor tehnici de dezbatere structurate, fata in fata si online, atat pentru intelegerea situatiei actuale, cat si pentru explorarea solutiilor posibile si constructia consensului asupra optiunilor dezirabile;

Sistemica - prin considerarea interdependentelor dintre directiile de actiune propuse si a impactului acestora asupra sectoarelor de educatie si cercetare;

Orientata spre actiune - intreaga constructie vizeaza identificarea directiilor de actiune, care trebuie sa inceapa in perioada imediat urmatoare.

A doua etapa (2017) va porni de la viziunea si obiectivele asumate anterior, pentru a creiona o strategie si un plan operational pentru educatie si cercetare.

A treia etapa (2018) implica elaborarea unui mix de politici publice clare, a unui model de guvernanta pentru sectorul educatie si cercetare si, in masura in care este necesara, sustinerea unei eventuale reasezari normative.