Mai multe ONG-uri considera "abuziv, cu conotatii penale si menit sa descurajeze libera exprimare" modul in ca Jandarmeria a amendat mai multe persoane care au participat in mai la comemorarea victimelor din clubul Colectiv si in iunie la un protest pentru sustinerea lui Clotilde Armand.

ONG-urile ii solicita ministrului de Interne, Petre Toba, sa explice la ce trebuie sa se astepte participantii la mitingul anuntat sambata, de la ora 15, pentru renumararea voturilor din Sectorul 1, unde Clotilde Armand era data castigatoare duminica seara, pentru a pierde in cele din urma alegerile in fata PSD-istului Dan Tudorache.

Iata mai jos scrisoarea deschisa a ONG-urilor:

"Domnule Ministru,

In urma cu cateva zile organizatoarea unei actiuni publice care a avut loc pe 6 mai, pentru comemorarea victimelor accidentului din clubul Colectiv, a primit acasa o amenda desi in momentul intrunirii jandarmii au anuntat ca se afla la fata locului doar pentru a-i proteja pe participanti.

Tot in urma cu cateva zile jandarmii au legitimat sapte persoane care stateau de vorba in zona fantanilor de la Universitate. Intrebat care este motivul legitimarii, jandarmul respectiv a afirmat ca "a ascultat ce vorbim si nu pare chiar o intalnire intre prieteni".

Din punctul nostru de vedere modul de lucru al jandarmilor, din ultima perioada, este abuziv, cu conotatii penale si menit sa descurajeze libera exprimare.

Si pentru ca sustinem dreptul fundamental la libera exprimare si dreptul la libera intrunire va rugam, domnule ministru, in subordinea caruia functioneaza Jandarmeria, sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

La ce sa se astepte participantii la protestul anuntat pentru sambata si duminica in Piata Universitatii? Sa fie legitimati si amendati?

Si ce veti face daca, diseara, nationala de fotbal a Romaniei castiga si ies mii sau zeci de mii de oameni in strada sa isi manifeste bucuria? Trimiteti Jandarmeria sa ii amendeze pe toti?

In asteptarea raspunsului dvs,

Semnatari:

Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki

Asociatia AMPER

Centrul pentru Jurnalism Independent

CeRe

GRADO

Centru de Resurse Juridice

Centrul pentru Inovare Publica

Grupul pentru Democratie Participativa Plenum

ActiveWatch

FDSC"