Ministerul rus de externe a anuntat ca Moscova va raspunde intrarii distrugatorului american USS Porter in Marea Neagra, fara a preciza ce masuri va lua. Potrivit ministerului rus, sosirea navei, dar si alte mutari militare sunt menite sa mareasca tensiunile inainte de summit-ul NATO, informeaza agentia RIA, citata de Reuters.

Distrugatorul american USS PorterFoto: Navy.mil

Fortele Navale Romane si Marina Militara a SUA fac in perioada 13-17 iunie exercitii pe marepentru exersarea procedurilor standard. Marina americana participa cu distrugatorul USS Porter, aflat pentru a treia oara in apele teritoriale romanesti.

Publicatiile de stat rusesti scriu ca intrarea acum cateva zile a USS Porter in Marea Neagra a infuriat Moscova, deoarece distrugatorul a fost echipat recent cu un nou sistem de rachete.

Reprezentanti ai Marinei SUA au spus miercuri ca armata americana va avea doua portavioane in Mediterana luna aceasta, inaintea summit-ului NATO din Varsovia, washingtonul incercand sa contrabalanseze activitatile militare rusesti.

"Bineinteles, asta nu a primit aprobarea noastra si va duce, fara indoiala, la masuri de raspuns", a spus Andrei Kalin, oficial de rang inalt din ministerul rus de externe, despre miscarile USS Porter.

Acesta a spus si ca amplasarea portavioanelor SUA in Mediterana a fost o parada de forte care, in opinia sa, intareste raceala dintre Moscova si Washington.

"In ce priveste situatia in anasamblu, este o certa crestere si acumulare de tensiuni in relatiile noastre. Totul este facut in ajunul summitului NATO din Varsovia. Este o demonstratie de forta", a declarat Kalin.