Premierul Dacian Ciolos a fost primit vineri dimineata la sediul Guvernului Frantei, cu garda de onoare, de omologul sau francez, Manuel Valls. Ciolos si Valls au semnat foaia actualizata a Parteneriatului strategic, care prevede actiuni in domenii precum justitia, administratie, aparare.

Prima parte a Foii de parcurs este dedicata consolidarii cooperarii pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene, transmite Guvernul. Presedintia romana a Consiliului UE, 2019 si cooperarea cu partea franceza in acest context sunt reflectate in document ca evolutii majore inregistrate pe parcursul ultimilor ani, indeosebi la nivelul UE, ca si la nivel international. Documentul prevede, printre altele, consolidarea cooperarii cu Franta pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migratiei, evolutiile din domeniul schimbarilor climatice si energiei, lupta impotriva terorismului.

Partea a doua a documentului traseaza directiile principale pentru aprofundarea cooperarii intre cele doua state in domenii esentiale de cooperare sectoriala: economica (cu accent pe crearea de locuri de munca si stimularea cresterii; transporturi, agricultura; IMM-uri); administratia publica; cooperarea descentralizata; coeziunea sociala; sectorul financiar-bancar; justitia; sanatatea; cercetarea si educatia; cultura; apararea, afacerile interne; telecomunicatiile si societatea informationala.

Premierul Manuel Valls a reiterat sprijinul partii franceze pentru pregatirea Sezonului cultural incrucisat Romania-Franta 2018-2019, de marcare a Centenarului Marii Uniri si a constituirii Statului roman modern 1918 - 2018.

In cadrul intrevederii, cei doi prim-ministri au abordat cateva dintre principalele provocari interne si externe cu care se confrunta Uniunea Europeana, cu accent pe migratie, functionarea spatiului Schengen si referendum-ul din Marea Britanie.

Premierul Dacian Ciolos a reiterat interesul pentru mentinerea cursului european al Republicii Moldova si importanta sprijinirii de catre UE a eforturilor de reforma ale Chisinaului.

Din delegatia romana mai fac parte ambasadorul roman la Paris, Luca Niculescu, seful Cancelariei Prim-ministrului, Dragos Tudorache, si consilierul premierului pe politica externa Calin Ungur.