Omul de afaceri Dan Voiculescu este audiat, vineri dimineata, la sediul DNA, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. El a fost adus din penitenciar in dosarul deschis de procurori cu privire la cartile scrise de detinuti, lucrari pe baza carora unele persoane condamnate au obtinut zile de libertate. Dan Voiculescu a fost adus cu duba din penitenciarul Rahova, vineri dimineata, cu putin inainte de ora 09.00.

Surse judiciare spun ca omul de afaceri este audiat, ca martor, in dosarul in care procurorii anticoruptie fac cercetari cu privire la modul in care mai multi detinuti au obtinut zile de libertate, pe baza unor carti scrise dupa gratii, scrie sursa citata.

Dan Voiculescu preciza in luna ianuarie, intr-un comentariu pe blogul sau, ca a scris zece carti de cand a fost incarcerat. "Mi se reproseaza ca sunt prolific, ca am scris zece carti. Cu toata modestia, nu ma voi opri aici. Da, am timp. Evident, nu dispuneam de acelasi timp inainte, drept pentru care ii enervez pe unii cu aceste volume, motiv de a-si exersa cunostintele de matematica elementara, facand calcule cu privire la presupuse date de eliberare.

Da, atata vreme cat exista o lege in vigoare, nu cred ca fac nimic ilegal. Da, scriu. Scrisul nu mi-e strain. Am mai scris vreo 20 de carti inainte, pe subiecte de macroeconomie.", scria Dan Voiculescu. Dan Voiculescu este incarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, dupa ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la zece ani de inchisoare, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

In cauza instrumentata de procurorii DNA privind cartile scrise de detinuti in penitenciare, a fost audiat miercuri, tot ca martor, si omul de afaceri George Becali. "Am fost chemat ca martor in elaborarea cartilor pe care le-am scris in puscarie, nu ma vizeaza pe mine, vizeaza comisia de penitenciar si daca am fost favorizat. Martor am venit, mator plec, se ancheteaza numai favorizarea, in ceea ce priveste functionari din ANP.

In ceea ce priveste Poarta Alba, le-am spus ce stiu eu si ce priveste cartile scrise de mine. Au fost mai catolici decat Papa, s-au cerut acte in plus. De alte puscarii nu stiu. Am luat fiecare carte in parte si au fost cinci, s-a facut procedura pentru fiecare carte", a declarat George Becali dupa audieri. Dosarul de la DNA a fost deschis in luna ianuarie, iar procurorii fac cercetari pentru posibile fapte de favorizare a infractorului.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata. Potrivit procurorilor, mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate.

De asemenea, alte cadre universitare ar fi acceptat sa valideze valoarea unor lucrari si sa le includa in evidenta unor conferinte stiintifice internationale, in conditiile in care activitatea de elaborare desfasurata de autor durase cate o ora pentru fiecare comunicare.