O vasta operatiune la nivel mondial impotriva traficului de medicamente false a dus la arestarea a 393 de suspecti si la confiscarea a milioane de produse posibil periculoase cu o valoare estimata de 53 de milioane de dolari (46,8 milioane de euro), a anuntat organizatia internationala de politie, Interpol.

Tratamente false impotriva cancerului, teste necorespunzatoare pentru depistarea HIV sau a diabetului, material dentar contrafacut sau echipamente chirurgicale ilegale sunt doar cateva dintre neregulile depistate in cadrul celei de a noua operatiuni 'Pangea', la care au participat politisti din 193 de tari intre 30 mai si 7 iunie.

In cadrul operatiunii, au fost confiscate 12,2 milioane de medicamente false si au fost suspendate 4.932 de site-uri de internet care vindeau aceste produse.

Aproape 700 de anchete au fost declansate in intreaga lume, precizeaza Interpol intr-un comunicat de presa.

In Ungaria de exemplu, politia locala a confiscat aproape 65.000 de tablete de medicamente recomandate pentru anxietate, ascunse intr-o roata de schimb si in bancheta din spate a unei masini, un mod de operare similar celui al traficantilor de droguri, noteaza Interpol.

In Australia, politia a descoperit si inchis un laborator clandestine unde se produceau steroizi. In 2015, operatiunea Pangea VIII a dus la confiscarea a peste 20 de milioane de medicamente contrafacute cu o valoare estimata la 81 de milioane de dolari (71 de milioane de euro) si la arestarea a 156 de persoane in toata lumea.